COLUMN | De KNVB heeft het afscheid verpest voor Robin en ‘Gio’

COLUMN | De KNVB heeft het afscheid verpest voor Robin en ‘Gio’

Feyenoord hoorde afgelopen weekend zijn laatste uitwedstrijd van dit seizoen te spelen tegen Fortuna Sittard. Maar door de wijziging in het speelschema is heel speelronde 33 opeens speelronde 34 geworden. Daardoor neemt Het Legioen (nog steeds) op 12 mei afscheid van Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst in De Kuip, terwijl een halve week later hun carrière bij Feyenoord pas officieel stopt in Sittard. Stilletjes. De KNVB heeft daardoor het afscheid verpest.


Het is zonde. Jammer en niet verdienstelijk voor deze twee. Ook al is het een vervelend seizoen geweest, een derde plek met een straatlengte achterstand op Ajax en PSV, je wil als supporter in De Kuip op de laatste speeldag twee helden kunnen uitzwaaien. Maar de situatie is zoals het is.

Beide hebben ze bijgedragen aan meerdere prijzen in een paar jaar tijd. Van Persie heeft zijn kunsten voor de laatste twee jaar in Rotterdam-Zuid getoond. En de manier waarop de nummer 32 van Feyenoord in het veld stond, zijn acties maakte en belangrijk was met doelpunten, heeft ook allemaal bijgedragen aan de derde plek op de ranglijst dit seizoen. Zonder zijn inbreng waren de Rotterdammers niet zo hoog geëindigd. Kijk naar de genomen vrije trap die wedstrijd besliste tegen Vitesse in De Kuip, de 2-1 vorige week tegen AZ. Het haalde meteen de druk van de ketel in wedstrijden en/of op de ranglijst. Het is zoals Michiel Kramer in de slotminuten scoorde tegen Willem II of FC Utrecht. Anders kon je het kampioenschap ook op je buik schrijven. Nu is Van Persie natuurlijk niet te vergelijken met Kramer, maar hij was belangrijk op de momenten dat het moest. Zijn positieve inbreng gaf nog enigszins kleur aan de negatieve sfeer die er rondom de club hing. Verschillende spelers die weinig zin meer hadden om het uiterste uit het seizoen te halen, resultaten die tegenvielen en supporters die de aanpak van het technische hart van de club zat zijn en van zich lieten (en laten) horen. Ten alle tijden bleef de Feyenoordvedette positief ingesteld.

Over het technische hart gesproken. Giovanni van Bronckhorst neemt, met daarna nog één wedstrijd te coachen, ook afscheid van Het Legioen in De Kuip. Zijn hart is altijd rood-wit gekleurd. Hij huilde toen hij afscheid nam als speler in De Kuip. En ‘Gio’ huilde toen Feyenoord in 2017 na 18 jaar weer eens kampioen werd van Nederland. Het is het teken aan de wand dat hij zich ten alle tijden voor 100% heeft ingezet voor deze club. Hij was altijd heel keurig naar buiten, rustig, had respect voor z’n spelers en staf en nam hen altijd in bescherming. Misschien ook wel iets te, want z’n leiderschap en tactisch inzicht laat echt nog te wensen over. Het is daarom goed dat de coach de eer aan zichzelf houdt. En het is goed dat er straks een trainer komt die harder is van karakter. Dat heeft de club nodig.

Maar of je hem nu een coach vindt of niet, het is goed dat ‘Gio’ samen met Van Persie door de voordeur vertrekt. Dat verdienen ze allebei. In de laatste wedstrijd in De Kuip.

Oscar van Bekkum

Discussieer mee! 61 reacties

Gast3568555937

Je plaatst een bericht als Gast3568555937