'Iets met de contacten van Kuyt, Stam en Van Persie doen'

'Iets met de contacten van Kuyt, Stam en Van Persie doen'

Na het vertrek van Martin van Geel bij Feyenoord duiken er diverse namen op die een mogelijke vervanger zouden kunnen zijn. Zo kwamen Max Huiberts, Stan Valckx, Henk van Stee en Ted van Leeuwen de revue al passeren. Bij de NOS voegen ze er nog een naam aan toe.


Rob Baan verbaasd zich over de gang van zaken. De voormalig TD van Feyenoord die de basis legde voor de landstitel in 1999 en de UEFA Cup in 2002 is bang dat Feyenoord er nog helemaal niet over nagedacht heeft. Wel circuleert er een naam in zijn hoofd. "Ik hoor vaak dat Dirk Kuyt op termijn de gedroomde hoofdtrainer is, maar misschien heeft hij dit ook wel in zijn vingers."

Arno Vermeulen kan zich daar wel in vinden en zou de eerder genoemde namen overslaan. "De belangrijkste eigenschap van een technisch directeur lijkt mij het hebben van een netwerk of de kans om dat op te bouwen. Dan helpt het waanzinnig als je een wereldwijd bekende speler bent geweest. Kijk maar naar Marc Overmars en Edwin van der Sar bij Ajax", aldus Vermeulen.

"Juist omdat Feyenoord financieel beperkt is, moet de club het van die contacten hebben", vervolgt Vermeulen. "Kuyt kent zelf veel mensen, maar heeft ook zaakwaarnemer Rob Jansen en diens kantoor achter zich."

Dat Kuyt geen ervaring heeft, is volgens Baan geen probleem. "Mijn benoeming was ook uit het niets. Uiteindelijk heb ik het zes jaar weten vol te houden met het winnen van de UEFA Cup en het landskampioenschap als hoogtepunten. En ik stelde met Bert van Marwijk een onbekende trainer aan die nu overal gevraagd wordt als bondscoach."

"Het moet iemand zijn die affiniteit met de club heeft en de weg kent in de jungle van de voetballerij. Het moeilijkste van dit vak is omgaan met makelaars en de scoutingsstaf. Je moet zorgen dat je goede spelers krijgt, daar worden alle directeurs op afgerekend."

Vermeulen: "Als ik Feyenoord was, zou ik meer kiezen voor dynamiek dan voor iemand met ervaring. Je moet voetbal ook niet te ingewikkeld maken. Je hoeft niet veertien jaar gestudeerd te hebben aan de hogeschool voor technisch directeur om dit werk te doen."

Jan de Jong moet goed doordacht te werk gaan, met alle kritiek die er al heerst. "Feyenoord is heel moeilijk om voor te werken, maar tegelijkertijd is dat ook de uitdaging. Je zit in een rare spagaat. Die spanning en druk maken Feyenoord. Aan de andere kant is dat ook weleens genadeloos hard", zei hij woensdag.

"Als ik Jan de Jong was, zou ik geen seconde twijfelen om iets met de contacten van Kuyt, Stam en Robin van Persie te doen", zegt Vermeulen. "Het is denk ik goed om in Engeland op huurbasis te gaan winkelen bij de topclubs en samenwerkingsverbanden op te zetten."

Lees meer over:

Discussieer mee! 57 reacties

Gast8235585169

Je plaatst een bericht als Gast8235585169