COLUMN | Nu moet Feyenoord op de schouders worden genomen

COLUMN | Nu moet Feyenoord op de schouders worden genomen

Een klein jongetje in de catacombe van een troosteloze sporthal ziet Robin van Persie. “Een twee, ben je er klaar voor? Goed vasthouden hé.” De aanvoerder van Feyenoord glorieert zondag vooral buiten het veld en neemt het supportje op zijn schouders. Hij de dag van zijn leven, wij een glimlach. Het is leukste moment van de wedstrijd tegen Vitesse. Voor leuke wedstrijden hoef je niet naar de nummer drie van de eredivisie te kijken.


En dat is wel te verklaren. Ondanks dat de derde plaatst nog alles behalve is veiliggesteld, speelt Feyenoord nergens meer voor. Het is begin maart, en nu al is het wachten op het begin van het nieuwe seizoen. Tijdperk Jaap Stam.

Jaap bewees Feyenoord zondag alvast zijn eerste dienst door AZ met PEC Zwolle negentig minuten op de brilstand te houden. De voormalig voetballer van Ajax en PSV lijkt klaar te zijn voor zijn avontuur in Rotterdam, zeker nadat hij met droge ogen durfde te beweren dat Feyenoord misschien wel een grote club is dan de rivalen uit Amsterdam en Eindhoven. Enfin. Populisme zullen we hem nu maar even niet verwijten.

Het toekomstbeeld voor Stam bij Feyenoord is rooskleurig. De Rots van Kampen mag werken met een bijna historisch laag verwachtingspatroon. Niemand die denkt dat Feyenoord zich komend seizoen kan meten met Ajax en PSV. Vanuit die rol kan Stam bijna niet anders dan verrassen. Eén ding is zeker: de trainer staat te springen om aan de slag te gaan in De Kuip. En met zijn charisma, legendarische status en imposante postuur, is hij misschien de man die het vuur in Rotterdam weer kan ontsteken.

De spelers zullen in ieder geval in de rij lopen. Wie durft Stam tegen te spreken? Als Jaap zegt ‘rennen’, dan ren je. Als Jaap vraagt te werken, dan werk je. Als Jaap wil dat je zijn auto schoonmaakt, dan poets je. Als Jaap wil dat je zijn vrouw mee uit eten neemt, dan reserveer je.

Wie ongetwijfeld veel speeltijd gaat krijgen in het kader van alles op de jeugd - het nieuwe beleidsplan van het Feyenoordbestuur, dat vaker wisselt van visie dan Sylvie Meis van mannen - is Orkun Kökcü. De 18-jarige middenvelder liet zien over meer voetbalintelligentie te beschikken in zijn kleine teen dan zijn ervaren collega’s in hun hele lichaam. Het is te hopen dat onder Stam meer talenten als Kökcü opstaan, want alleen dan kan Feyenoord dit decennium op sportief en misschien financieel gebied nog een beetje aansluiting vinden met Ajax.

Wie daar trouwens weinig aan zal bijdragen is semi-hotemetoot Martin van Geel. De man die ervoor verantwoordelijk is dat Cuco Martina in het Feyenoordshirt speelt en dat dertig miljoen euro verdampte als sneeuw voor de zon. De man die nul visie tentoonspreid en onder wiens bewind de club verder van haar supporters is gaan staan dan ooit. Dat alleen al zou een reden moeten zijn om te worden afgezet bij de grootste volksclub van Nederland.

Gelukkig voor Martin heeft hij een clubje jaknikkers om zich heen verzameld, waardoor de Limburger stevig in het zadel zit. Een actie van de Noordzijde zal niet helpen. Mocht Van Geel de dozen gebruiken, is dat enkel om wat spullen mee te nemen naar een vakantiehuisje bij Droomparken.

Het is daarom te hopen dat Jaap Stam en jongens als Kökcü Feyenoord de komende jaren verder helpen. Iemand moet de Rotterdammers op de schouders nemen, nu Robin van Persie dat straks niet meer kan doen.

Discussieer mee! 23 reacties

Gast7996344096

Je plaatst een bericht als Gast7996344096