Voetbalprominenten adviseren Van Bronckhorst vertrek: 'Maar ook nieuwe spelers'

Voetbalprominenten adviseren Van Bronckhorst vertrek: 'Maar ook nieuwe spelers'

Bij de NOS wordt vanmorgen in een artikel gesproken over de toekomst van Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord. Na succesvolle seizoenen, lijkt de klad er toch een beetje in te zijn gekomen. Feyenoord staat al tijden op een straatlengte achterstand van koploper PSV, werd dramatisch uitgeschakeld in Europa en speelt veelal onherkenbaar voetbal. In de winterstop wordt een beslissing verwacht over de toekomst van de coach, dan praat de trainer met het bestuur over een contractverlenging. De NOS vroeg zogenoemde kenners om hun advies.


John de Wolf (adviseert: blijven):
John de Wolf vindt niet dat Van Bronckhorst moet nadenken over een vertrek bij Feyenoord, de coach heeft het gewoon heel goed gedaan. 'Ik vind het moeilijk om te zeggen wat Gio moet doen. Hoe ligt hij bij de directie, bij de spelers, bij andere belangrijke personen? Dat zijn vragen waar ik geen antwoord op heb. Maar als het gevoel zowel vanuit de club als Gio goed is, waarom zouden ze dan niet samen doorgaan? Hij heeft sowieso het maximale eruit gehaald'.

Pierre van Hooijdonk (adviseert vertrek):
Pierre van Hooijdonk denkt dat 'Gio' zelf moet kiezen voor een vertrek door de voordeur, dat verdient hij. 'Gio heeft het natuurlijk fantastisch gedaan en heeft de prijzenkast aardig aangevuld. Ik vind dat je moet voorkomen dat zo'n clubicoon, de trainer die Feyenoord na achttien jaar weer kampioen maakte, ooit in de situatie komt waarin hij ontslagen zou kunnen worden'.

Bovendien is een nieuwe uitdaging goed voor Van Bronckhorst, zo denkt de vrijetrappenspecialist: 'Als ik Gio zou zijn, zou ik wel een keer toe zijn aan iets anders. Ook omdat de mogelijkheden bij Feyenoord niet dusdanig groot zijn dat er de komende jaren kans is op een landstitel. Het ziet er namelijk niet naar uit dat het gat naar PSV en Ajax kleiner wordt'.

Jan Everse (adviseert: vertrek):
Oud-trainer Jan Everse denkt dat het het voor beide partijen goed is als er een nieuwe hoofdcoach komt. 'Ik denk dat hij gewoon moet stoppen. Hij is dan vier jaar hoofdtrainer geweest en het is er toch nooit helemaal uitgekomen. Natuurlijk kun je zeggen dat hij veel prijzen gepakt heeft, en de landstitel was ook fantastisch, maar het spel was te vaak gewoon niet goed'.

Feyenoord is toe aan nieuw bloed, maar niet alleen in de staf: 'Er zit gewoon geen ontwikkeling in het voetbal. Alles staat stil. Het spel is deze jaren gewoon heel matig geweest. De prijzen hebben dat een beetje verbloemd. Twee keer heeft de beker het seizoen gered. Dat waren gewoon matige seizoenen. Na vier jaar is het tijd voor een frisse wind, maar ook nieuwe spelers'.

Arman Avsaroglu (adviseert: vertrek):
'Giovanni van Bronckhorst heeft het fantastisch gedaan bij Feyenoord, maar soms is het voor een topclub goed om weer wat nieuwe energie te krijgen', zegt de Feyenoordwatcher. Hij vervolgt zijn advies: 'Feyenoord en Gio kennen elkaar door en door, de spelers weten precies wat ze krijgen en de speelstijl is ook al jaren onveranderd. Maar je krijgt soms wel het idee dat er wat sleet op zit. De club ontwikkelt zich niet echt door als het gaat om het vertoonde spel'.

Ook Avsaroglu ziet het vooral bergafwaarts gaan: 'Dit jaar zag je al wat barstjes na dat dramatische begin met die uitschakeling in Europa en Van Bronckhorst verdient het niet om door de achterdeur te vertrekken. Het is een van de succesvolste trainers geweest die Feyenoord ooit heeft gehad en hij verdient een mooi afscheid'.

Discussieer mee! 135 reacties

Gast157661244

Je plaatst een bericht als Gast157661244