Feyenoord verliest Klassieker in eigen Kuip door eigen fouten

Feyenoord heeft in de thuiswedstrijd tegen Ajax zondagmiddag een geflatteerde 1-4 nederlaag geleden. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst had na een uur spelen de beste papieren voor een zege, maar zag de bezoekers in de laatste twintig minuten drie keer toeslaan. Feyenoord lijdt pijnlijk verlies in Klassieker De 62ste Klassieker in De Kuip was meer spannend en intens dan goed te noemen. Op het natte veld van De Kuip ontspon zich vanaf het begin een wedstrijd vol passie, strijd en veel duels. Ajax had daarbij in de eerste helft een licht overwicht, aanvankelijk zonder heel gevaarlijk te worden. Pas na een half uur was het echt oppassen voor Feyenoord, toen Amin Younes vrij mocht inschieten maar recht op Brad Jones schoot. De kans voor de Ajax-aanvaller ontstond na slordig balverlies van Jean-Paul Boëtius, zoals wel meer Feyenoorders voor rust al in een vroege fase van de opbouw de bal verspeelden. Daardoor kwam Feyenoord maar weinig in de buurt van het vijandelijke doel, al kwam daar in het laatste kwartier voor rust wat meer verandering in. Dat in die fase ook de grootste kans ontstond, was dan ook geen toeval. Een vrije trap van Jens Toornstra werd verlengd door Nicolai Jørgensen, maar Andre Onana keerde zijn poging in de korte hoek. Feyenoord hoopte na rust de lijn van het laatste deel van de eerste helft door te trekken, maar kreeg binnen enkele minuten een tegenvaller te verwerken. Sofyan Amrabat schoof de bal zomaar in de voeten van David Neres, die Klaas-Jan Huntelaar bediende: 0-1. Binnen vijf minuten kreeg de ploeg de uitgelezen kans om op gelijke hoogte te komen, toen de sterk spelende Ridgeciano Haps in het strafschopgebied over de knie ging. Jørgensen mocht daardoor aanleggen van elf meter, maar zag zijn poging tot afgrijzen van het legioen gekeerd worden door Onana. Niet veel later maakte de Deen zijn misser goed door de bal te veroveren op Matthijs de Ligt en breed te leggen op Jens Toornstra. Die twijfelde geen moment en kogelde snoeihard raak in het dak van het doel: 1-1. Na dat intense eerste kwartier was de wedstrijd definitief ontbrand en ging Feyenoord direct gepassioneerd op zoek naar de tweede goal. Die had er ook al meteen kunnen komen, maar zowel Jørgensen als Vilhena zagen hun pogingen geblokt worden, terwijl de middenvelder daarna een vlammend schot in het zijnet zag belanden. Waar een goal van Feyenoord verdiend was geweest, daar was het juist Ajax dat twintig minuten voor tijd op voorsprong kwam. Na balverlies op het middenveld schakelde de ploeg snel om en tikte invaller Kasper Dolberg de 1-2 binnen. Feyenoord moest even bijkomen van die tik, maar probeerde in de slotfase – met Michiel Kramer voor Kevin Diks – toch nog een punt uit het vuur te slepen. Echt dicht in de buurt van de gelijkmaker kwam de ploeg echter niet meer. Ajax maakte in de laatste minuten optimaal gebruik van de ontstane ruimte en liep via Siem de Jong en Kasper Dolberg nog uit naar 1-4. Daardoor zag Feyenoord de achterstand op Ajax groeien naar drie punten, terwijl koploper PSV inmiddels een voorsprong heeft van acht punten.