COLUMN | 't Heerlijk avondje is gekomen

COLUMN | 't Heerlijk avondje is gekomen

Feyenoord staat aan de vooravond van een nieuw Champions League avontuur. Wat hebben we er lang op moeten wachten, 15 jaar om precies te zijn. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. De laatste keer dat we Champions League wedstrijden speelden was Gerard Meijer nog gewoon verzorger, stond Edwin Zoetebier in het doel, Pierre van Hooijdonk in de spits en had Chris Gyan nog geen geldproblemen.

Afgelopen week werd er een documentaire op FOX Sports uitgezonden: ‘Tango met de Oude Dame’, over die onvergetelijke avond in november 1997 tegen Juventus. Op die avond mochten Alessandro Del Piero en Zinedine Zidane kennis maken met een kolkende Kuip. Zo’n avond in de Kuip waar niets te halen viel voor de tegenstander. Clemens Zwijnenberg die boven zichzelf uitsteeg, een jonge Van Bronckhorst met rugnummer 11 en natuurlijk de ontketende Julio Ricardo Cruz. De tuinman stuurde het gefrustreerde Italiaanse sterrenteam hoogstpersoonlijk met 2-0 terug naar Turijn.

Door dit soort verhalen krijgt een Europese avondwedstrijd in de Kuip op voorhand altijd al een haast mythische status. Dat het kan spoken weten we, en de tegenstander ook. Maar dan moet alles op zo’n avond ook wel kloppen. Mijn persoonlijke favoriet is altijd nog de Champions Leauge wedstrijd tegen Olympique Marseille. Toen Kees van Wonderen al binnen tien minuten mocht douchen van de scheidsrechter en de Kuip hierna letterlijk als één man achter het team ging staan, om er nog maar een cliché tegenaan te gooien. Uiteindelijk eindigde Olympique de wedstrijd met 9 man en won Feyenoord met 3-0. Ik krijg er weer kippenvel van als ik er aan denk.

Er is een hele generatie supporters die deze epische wedstrijden niet (bewust) heeft gezien en moet teren op verhalen en oude 4:3 beelden. Zij kunnen wel zeggen dat ze Feyenoord in een kolkende Kuip van titelverdediger en latere Europa League winnaar Sevilla hebben zien winnen. En meest recent van Manchester United, ook de latere winnaar van dat seizoen. In beide gevallen was het voor die ploeg ook nog eens de enige verliespartij in een verder zo succesvol Europees seizoen, die kunnen we toch mooi in onze broekzak steken.

Maar goed, daar houd het dan ook wel bij op. Voor de rest waren de afgelopen 15 jaar karig wat Europese avonden betreft. Laten we hopen dat er voor die generatie nu ook een paar heroïsche en hete Champions League avonden aan komen, te beginnen tegen het duurste team aller tijden (853 miljoen euro): Manchester City. Ik kan in ieder geval niet wachten.

Discussieer mee! 4 reacties

Gast4343032494

Je plaatst een bericht als Gast4343032494