Zwak Oranje in troosteloze setting onderuit tegen Bulgarije

Een inspiratieloos en uitermate zwak Nederlands elftal heeft het WK-kwalificatieduel met Bulgarije verloren. In het desolaat Vasil Levski Stadion was de thuisploeg met 2-0 te sterk voor het elftal van bondscoach Danny Blind. Al na vijf minuten keek Oranje tegen een achterstand aan. De Bulgaar Spas Delev profiteerde optimaal een fout van de 17-jarige debutant Matthijs de Ligt. Een kwartier later werd de score door diezelfde Delev verdubbeld. Het Nederlands Elftal wist in het vervolg van het eerste bedrijf slechts eenmaal gevaarlijk te worden. Bas Dost werd in stelling gebracht, maar schoot de bal op vijf meter naast de goal. Met Wesley Hoedt en Wesley Sneijder in de ploeg gekomen ging Oranje na rust op zoek naar de aansluitingstreffer. Bulgarije liet het initiatief aan de bezoekers, die een hoger tempo hanteerde dan in de eerste vijfenveertig minuten maar slechts luttele keren gevaarlijk wisten te worden. Tot een aansluitingstreffer kwam het niet. Poule Door de nederlaag zakt Oranje naar plek vier in poule A met zeven punten uit vijf duels. Zweden is na een overwinning op Wit-Rusland (4-0) met tien punten de nieuwe nummer twee. Bulgarije volgt nu op plek drie. Frankrijk blijft koploper met 13 punten. Zij wonnen met 1-3 op bezoek bij Luxemburg. Karsdorp Feyenoorder Rick Karsdorp begon in de basisopstelling en maakte de negentig minuten vol. Jens Toornstra, Tonny Vilhena en Steven Berghuis moesten de hele wedstrijd toekijken vanaf de reservebank.