Feyenoord haalt uit tegen AZ

Feyenoord heeft uitstekend gereageerd op de 1-0 nederlaag van vorige week bij Sparta. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst had geen kind aan AZ. Nicolai Jørgensen was de grote man bij de Rotterdammers met drie goals en twee assists: 5-2. Feyenoord begon fel en kreeg na vier minuten al de eerste kans. Miquel Nelom ontsnapte aan de linkerkant, maar zijn lage voorzet kwam in de handen van AZ-doelman Tim Krul. Na een verprutste vrije trap van Jan-Arie van der Heijden bleven de Rotterdammers na een klein kwartier in de aanval. Rick Karsdorp vond Nicolai Jørgensen, die koelbloedig afrondde: 1-0. Na de openingsgoal ging Feyenoord op jacht naar de tweede goal. Die stond tien minuten later al op het scorebord, nadat Jens Toornstra een prachtige aanval in de korte hoek het doel trof: 2-0. Ondanks dat AZ wat kleine speldenprikjes uitdeelde, kwam de ploeg van Giovanni van Bronckhorst in het eerste halfuur nauwelijks in de problemen. Na een schot van Steven Berghuis had Jørgensen zijn tweede van de middag kunnen maken, maar de Deen raakte de bal van dichtbij volledig verkeerd. In de fase tot de rust kwam AZ steeds meer uit de schulp, maar het leverde geen gevaar op voor het doel van Kenneth Vermeer. De doelman maakte na lang blessureleed zijn rentree in het eerste elftal, omdat Brad Jones met een infectie aan zijn been kampt. Na rust liep Feyenoord wat achteruit en werd AZ sterker. Keeper Krul verslikte zich bijna in een druk zettende Jørgensen, maar herstelde zich tijdig. Dit was wel het sein voor De Kuip om er nog eens extra achter te gaan staan. Dit pakte na bijna een uur direct goed uit. Jorgensen gaf via zijn schouder knap voor op Dirk Kuijt en de aanvoerder haalde verwoestend uit: 3-0. In het heerlijke lentezonnetje leek er na de 3-0 geen vuiltje aan de lucht voor de Rotterdammers. Toch was het Derk Luckassen die van dichtbij kon binnenkoppen en bracht AZ zo een beetje terug in de wedstrijd. Twintig minuten voor tijd dook Wout Weghorst op voor het doel van Vermeer, maar hij gleed de bal ruim over. In de slotfase bewees Feyenoord weer waarom het bovenaan staat. Nicolai Jørgensen beloonde zijn goede spel met zijn tweede en derde goal van de middag: 5-1. De aanvaller was zo bij alle doelpunten van de Rotterdammers betrokken voor hij gewisseld werd voor Michel Kramer. Opstelling Feyenoord: Vermeer; Karsdorp, Botteghin, Van der Heijden, Nelom; El Ahmadi, Kuijt (65. Nieuwkoop), Vilhena; Berghuis, Jorgensen (83. Kramer), Toornstra. Scoreverloop: 12. 1-0 Nicolai Jørgensen 21. 2-0 Jens Toornstra 59. 3-0 Dirk Kuijt 63. 3-1 Derk Luckassen 80. 4-1 Nicolai Jørgensen (strafschop) 82. 5-1 Nicolai Jørgensen 90. 5-2 Wout Weghorst