Oppermachtig Feyenoord wint met slechts 1-0 in Enschede

Feyenoord heeft de uitwedstrijd bij FC Twente nipt gewonnen. Op bezoek in Enschede was de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst met 1-0 te sterk. Michiel Kramer nam vroeg in de eerste helft het enige Rotterdamse doelpunt voor zijn rekening. Door de zege blijft Feyenoord stevig op de derde plek in de eredivisie. De bezoekers kwamen uitstekend voor de dag in De Grolsch Veste. Met een ongewijzigde opstelling nam Feyenoord het initiatief en zorgde met een vrije trap van Tonny Vilhena die in twee instanties werd gekeerd door Twente-keeper Nick Marsman voor het eerste serieuze gevaar. Het volgende wapenfeit leverde na ruim twaalf minuten al het eerste doelpunt op. Eljero Elia ging op avontuur in het zestienmetergebied en legde vervolgens de bal goed neer voor Michiel Kramer, die alleen nog maar binnen hoefde te tikken: 0-1. Feyenoord bleef ook na de voorsprong heer en meester in Overijssel. Desondanks wist het dat veldoverwicht niet om te zetten in nog meer doelpunten, want het laatste beetje scherpte ontbrak in de eindfase van diverse aanvallen. Ook de thuisploeg wist zo nu en dan gevaarlijk te worden, maar Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer reageerde alert op een poging van Chinedu Ede van dichtbij. Ook een vrije trap van Hakim Ziyech bracht Vermeer niet in de problemen. Tien minuten voor rust kreeg Feyenoord wederom een grote kans om de marge te verdubbelen. Kramer stuurde de bal op aangeven van Vilhena met zijn hoofd naar de verre hoek, maar met een fraaie redding voorkwam Marsman een tweede goal van de spits. In de slotseconde van de eerste helft was ook FC Twente dichtbij een doelpunt. Dit keer redde Vermeer fabuleus op een kopbal van Bruno Uvini en zo voorkwam hij de gelijkmaker. Ook na de thee begonnen de havenstedelingen sterker en dat resulteerde wederom in vele mogelijkheden, maar het vizier stond niet op scherp. Eerst schoot Vilhena de bal over, daarna werkte Dirk Kuyt de bal op aangeven van Kramer naast en vervolgens nam Elia de bal zonder succes in één keer uit de lucht. Het uitblijven van de tweede Feyenoord-goal hield de Twentse hoop op de gelijkmaker in leven. Die hoop bleek niet onterecht, want via Oskar Zawada en Ziyech kreeg FC Twente goede kansen om op gelijke hoogte te komen. De poging van Zawada miste echter kracht en twee vrije trappen van Ziyech werden gepareerd door Vermeer. Met het inbrengen van Bilal Basacikoglu voor Kuyt probeerde Van Bronckhorst in aanvallend opzicht weer iets te forceren en die gewenste treffer viel ook bijna. Het was Elia die met zijn kopbal via de grond de onderkant van de lat raakte. In de slotfase die volgde werd het zelfs nog billenknijpen voor de Rotterdammers. Het stadion schreeuwde vlak voor tijd nog om een strafschop nadat Ziyech werd neergehaald, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük legde de bal niet op de stip. Aan de andere kant bracht Miquel Nelom nota bene nog bijna de beslissing, maar hij had een zwakke inzet in huis. Uiteindelijk werd er helemaal niet meer gescoord. Scoreverloop 0-1 13' Kramer Opstelling Feyenoord Vermeer; Karsdorp, Van Beek, Botteghin, Nelom; El Ahmadi, Kuyt (73' Basacikoglu), Vilhena; Toornstra, Kramer en Elia.