DE TEGENSTANDER | Robin van Persie derby

DE TEGENSTANDER | Robin van Persie derby

Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots
Auteur: Ray

In de laatste speelronde van de Eredivisie treft Feyenoord een SC Heerenveen dat wankelt op de rand van de play-offs. De Friezen leken tot voor kort op koers om zich vrij eenvoudig te plaatsen voor het toetje van het seizoen, maar opeenvolgende nederlagen tegen RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles hebben die positie plotseling uiterst kwetsbaar gemaakt. De ploeg van Robin Veldman, die sinds maart aan het roer staat, moet winnen om deelname aan de play-offs veilig te stellen. Een nieuwe nederlaag opent de deur voor clubs als FC Groningen, Sparta, PEC Zwolle of zelfs Heracles om Heerenveen voorbij te streven. Alleen Fortuna Sittard vormt geen bedreiging: die club is uitgesloten van deelname, omdat het zich niet heeft ingeschreven voor een Europese licentie.

Druk in Friesland

De druk is daarmee voelbaar in Friesland, waar de ploeg de steun van het thuispubliek hard nodig zal hebben. Heerenveen heeft zich dit seizoen namelijk bijzonder sterk getoond in eigen stadion. Onder de vleugels van Robin van Persie – die aan het begin van het seizoen de leiding had voordat hij overstapte naar Feyenoord – legde de ploeg de basis voor die solide thuisreeks. De voormalig international bouwde een elftal dat durfde te voetballen en in het Abe Lenstra Stadion zelden de mindere was. Zijn opvolger Veldman zette die lijn aanvankelijk door, maar ziet de automatismen in de slotfase van het seizoen langzaam wegglijden.

Kwetsbaar met een sterke aanval 

Dat de ploeg kwetsbaar is, bleek eerder dit seizoen pijnlijk in Alkmaar. Tegen AZ ging Heerenveen met liefst 9-1 onderuit, een van de grootste nederlagen in de moderne Eredivisiegeschiedenis. Die uitslag tekent ook de grote zwakte van de Friezen: defensieve instabiliteit. Met 57 tegendoelpunten is het defensieve gemiddelde simpelweg te hoog voor een club met Europese ambities. De kwetsbaarheid ligt vooral bij hoge druk van de tegenstander, iets waar Feyenoord normaliter sterk in is.

Toch beschikt Heerenveen over genoeg aanvallend vermogen. Ion Nicolaescu is de gevaarlijkste man voorin en leidt de interne ranglijst met zijn doelpunten. Jacob Trenskow geldt als een betrouwbare tweede optie. Oud-Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh voegde zich halverwege het seizoen bij de selectie en leverde met zijn ervaring en spelinzicht direct een bijdrage in de aanval. De naar Heerenveen verhuurde Ilias Sebaoui liet zich bij vlagen ook zien, maar is er tegen zijn werkgever niet bij vanwege een schorsing na zijn rode kaart tegen RKC. Zijn seizoen was wisselvallig, maar met vier doelpunten en een assist toonde hij zijn potentie.

Van extra lading is zeker sprake. Niet alleen omdat Van Persie met Feyenoord nu als tegenstander terugkeert in het stadion waar hij zijn trainersloopbaan begon, maar ook vanwege de commotie eerder dit seizoen toen Heerenveen zijn eerste wedstrijd zonder Van Persie wist te winnen. De feestvreugde destijds werd door sommigen opgevat als een sneer naar de vertrokken coach.

Historie 

De ontmoeting tussen Feyenoord en Heerenveen kent bovendien een rijke historie. In 2007 speelde Pierre van Hooijdonk zijn laatste wedstrijd in het Feyenoord-shirt in het Abe Lenstra Stadion, een gedenkwaardige maar pijnlijke 5-1 nederlaag in de play-offs voor Europees voetbal. Ook nu staat er nog genoeg op het spel, zij het vooral voor de thuisploeg. In de 43 eerdere edities in Friesland trok Feyenoord twintig keer aan het langste eind, terwijl Heerenveen vijftien overwinningen boekte. Eerder dit seizoen werd het eenvoudig 3-0 in een kletsnatte Kuip.

De wedstrijd staat zondag, net als in de thuiswedstrijd, onder leiding van Jeroen Manschot

Vermoedelijke opstelling 

Noppert, Braude, Kerstens, Hopland, Kohlert; Brouwers, Van Ee, Trenskow; Gurbuz, Nicolaescu, Lukovic

Lees ook