Zwartkruis: 'Als hoofdtrainer tilde hij de hele club naar een hoger en toekomstbestendig niveau'

Dat Arne Slot de harten van veel supporters gestolen heeft, is geen verrassing meer. Maar ook de media is vaak lovend over de, nu nog, trainer van Feyenoord. Journalist Simon Zwartkruis schreef een visiestuk, voor VI, over de tacticus Slot en wat hij voor Feyenoord betekend heeft.

Zwartkruis beschrijft dat vanaf het eerste moment Slot duidelijk was in wat hij wilde. ‘Iedereen binnen de club zal aan de bak moeten’, zou Slot gezegd hebben tegen Frank Arnessen. De toenmalige technische directeur moet deze zin als een geschenk hebben opgepakt, want Arnessen vond dat de club wel toe was aan een stevige verandering.

Innoveren

Toen Slot in 2021 kwam, ging alles ‘op de schop’. Slot wilde dynamisch en dominant voetbal en daarvoor moest er aan alle kanten gesleuteld worden. Spelers moesten fysiek en mentaal sterker worden, daarvoor moest ook de (medische) staf zich professionaliseren. In korte tijd innoveerde en ontwikkelde de staf en de spelers zich.

Daarnaast roemt Zwartkruis Slot voor zijn sterkte communicatie en visie, zoals Zwartkruis dat noemt: ‘Het verbale vermogen om mensen mee te nemen in zijn gedachtengoed.’ Zwartkruis beweert ook dat Slot dit goed inzette om potentiële spelers aan boord te krijgen. En het resultaat is natuurlijk zichtbaar met een finale van een Europese competitie in Slots eerste jaar, met een landskampioenschap in zijn tweede jaar en in zijn derde (en laatste) jaar de nationale beker.

Fundament

Maar Zwartkruis ziet iets nog veel belangrijkers: ‘Als hoofdtrainer tilde hij de hele club naar een hoger en toekomstbestendig niveau. Wanneer directeur Dennis te Kloese erin slaagt een bekwame opvolger vast te leggen, kan Feyenoord nog jaren vooruit op het fundament van Slot.’

  Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten