COLUMN | Ever change a winning team

COLUMN | Ever change a winning team

16 reacties 16
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Slot gaat naar Liverpool. Onmogelijk, de eerste keer dat je het leest, hoort of ziet denk je dat het een grap is. Hij is toch al bezig met onze selectie van volgend seizoen? Tottenham heeft hij toch ook afgewezen? Hoe durft hij? Wij hebben hem de kans gegeven om bij een topclub te werken. Hij mocht iedereen naar de club halen die hij wilde. Vorig jaar werd hij nog de best betaalde trainer van Feyenoord ooit.

Misschien als we hem nou de spelers ‘aan de bovenkant’ geven die hij wil, dan zal hij vast blijven, toch? Dat salaris, daar kan best nog wat bovenop. Wat moeten we anders zonder hem? Gaan we dan weer terug naar Dick Advocaat of oud-spelers die toevallig ook trainer zijn? Plek vijf, here we come… Oké misschien houdt de club toch niet op met bestaan. We krijgen een enorme vergoeding, de hoogste ooit voor een trainer uit de Eredivisie. Misschien doet zijn opvolger het wel nog beter!

Feyenoord blijft bestaan

Het rouwproces werd keurig doorlopen door veel Feyenoordsupporters. Iedereen op z’n eigen manier. Maar uiteindelijk allemaal tot de conclusie komend: ‘Bij een vertrek van Slot houdt de club niet op te bestaan’. Dat gevoel willen de analisten en de media maar wat graag aanwakkeren bij de supporters van Feyenoord.

Het ‘name dropping’ is inmiddels in de hoogste versnelling op gang gekomen. Namen als Oosting en Meijer, die al lang op het punt stonden om bij hun clubs te verlengen, worden genoemd. Zelfs Kees van Wonderen of Marino Pusic, zouden volgens mensen in aanmerking komen, schijnbaar zonder enige kennis van zaken. Alsof zij, met alle respect, überhaupt in beeld zouden zijn op dit moment, om over Pascal Bosschaart nog maar te zwijgen.

Iedereen die ook maar twee seconden logisch na denkt weet dat de nieuwe trainer moet passen in de voetbalvisie die door Feyenoord op papier is gezet. Een visie die past bij aanvallend, verzorgd voetbal. Van Wonderen en Meijer zullen de woorden aanvallend en verzorgd nog nooit in combinatie met voetbal in één zin hebben gebruikt. Oosting en Pusic zullen vast een team kunnen smeden dat kan strijden, maar echt tactisch vernuft lijkt te ontbreken.

Ever change a winning team

Een nieuwe trainer kan ook helpen in de verdere ontwikkeling van Feyenoord. ‘Ever change a winning team’, zei Alex Ferguson ooit. De sleutel tot zijn succes was om te blijven veranderen. Het vertrek van Slot inclusief een groot deel van de staf opent daarom ook weer deuren.

Door de status van Feyenoord kan er worden gekeken naar trainers van een hele andere orde dan de ‘bord-op-schoot’ klasse. De welbespraaktheid, waarmee Slot zijn transfer probeert af te dwingen, die is niet te vervangen. Maar dat hoeft ook niet. Een nieuwe traner kan in andere dingen uitblinken. De periode Slot kan voor beide partijen wel eens als dé springplank blijken.

Arne Slot zal niet de geschiedenisboeken in gaan als de meest succesvolle trainers van Feyenoord ooit. Wel als één van de belangrijkste. Hij heeft Feyenoord nationaal en internationaal weer kleur gegeven, zowel met het spel als met prijzen. Dus Arne, bedankt voor alles, het ga je goed maar niet te goed. Want we zien elkaar in de Champions League volgend jaar.

Raymond

 

Lees ook