COLUMN | De beker is halfvol

COLUMN | De beker is halfvol

7 reacties 7
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

‘De week die je wist dat zou komen’, om maar eens een zin te misbruiken uit een van de slechtste liedjes ooit. Heel de week lang gaat de bekerfinale opgehypet worden. Ik kan niet wachten op de filmpjes van het mediateam van Feyenoord, de terugblikken naar oude finales en de interviews met (zenuwachtige) supporters.

Waar ik niet op zit te wachten is de vraag die in elke voetbaltalkshow gesteld gaat worden: ‘Als Feyenoord de beker niet wint, is het seizoen dan mislukt?’ Laat ik alvast voor iedereen antwoorden: ‘Mocht Feyenoord de beker niet winnen, dan is het seizoen niet mislukt.’

Feyenoord heeft dit seizoen Champions League gespeeld en indruk gemaakt. Misschien niet overwinterd, maar wel laten zien dat ze het iedereen lastig kunnen maken. Hiermee heeft een aantal spelers zich zeker in de kijkers gespeeld bij grote clubs. Welke van deze spelers Feyenoord kan behouden, zal deze zomer uitwijzen. Maar ‘het geld zit in benen en niet in stenen’ is zeker waar voor het huidige seizoen van Feyenoord. Trainer Arne Slot kwam om spelers te ontwikkelen, meer geld waard te laten zijn, en Feyenoord weer op de kaart te zetten met goed voetbal. Dat gebeurt! Stelselmatig komt er steeds een stapje bij in de ontwikkeling van Feyenoord. En iedereen weet dat ontwikkelingen nooit in een rechte lijn gaan, dit gaat altijd met golven.

Maar aankomend jaar gaan ‘we’ weer meespelen in het miljoenenbal. Nu belangrijker dan ooit met de nieuwe opzet en de grotere bron van inkomsten die aangeboord kan worden. Met deze inkomsten kan Feyenoord ook stappen zetten om de financiële malaise van de afgelopen jaren (bijna) helemaal af te sluiten. En misschien kunnen we dat geld ook nog wel inzetten om spelers aan te trekken die ons ‘aan de bovenkant versterken’, zoals Slot dat al twee jaar roept in de media. Maar los van dat zie je Feyenoord ook steeds sterker worden in het scoutingsapparaat en in de jeugd die zich kan laten zien.

Natuurlijk weet niemand of Arne Slot, die voor altijd in het hart van veel supporters zal zitten, gaat blijven. En natuurlijk zullen een aantal sterkhouders afscheid nemen. Maar voor het eerst in jaren heb ik vertrouwen in de structuur en de basis die de club heeft opgebouwd. Ik ga hier niet over DNA spreken, maar laten we zeggen dat er iets veranderd is in de denkwijze en de manier waarop de club opereert.

Daarnaast kan dit seizoen niet mislukt zijn als we onze aartsrivaal twee keer volledig overhoop spelen. We een enorme voorsprong hebben op de teams onder ons en iedereen weer met poep in de broek naar De Kuip komt. Ook laten trainers en spelers van andere clubs zich regelmatig uit over de ‘teringlijers’ van Feyenoord. Een ploeg die bizar veel druk zet, misschien wel het beste voetbal van Nederland speelt, ondanks dat er een ander team (bijna) onverslaanbaar is en bovenaan staat.

Dat team uit Eindhoven, dat niet in de bekerfinale staat omdat het van Feyenoord verloor. En zo staat Feyenoord zondag in de bekerfinale en zou Arne Slot zomaar zijn tweede prijs kunnen gaan pakken in drie jaar. Maar de echte prijs is voor mij het gevoel wat overheerst. Steeds vaker durf ik achterover te gaan zitten en te denken: ‘Wij gaan winnen, alleen met hoeveel is de vraag.’

Gerben

Lees ook