DE TEGENSTANDER | Het Bayern München van Nederland

DE TEGENSTANDER | Het Bayern München van Nederland

18 reacties 18
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord-Ajax een wedstrijd met historie. Waar Ajax tot een paar jaar geleden klakkeloos uit kon gaan van zes gratis punten uit Rotterdam zijn de verhoudingen inmiddels iets anders geworden. De twee teams spelen tegen elkaar in de Kuip op zondag 7 april 2024 om 14:30. De scheidsrechter is Danny Makkelie. 

De wedstrijd tussen de aartsrivalen speelde zich al 193 keer eerder af. Van die confrontaties speelde Feyenoord er 93 thuis. Slechts 32 keer stapte Feyenoord thuis als winnaar van het veld. 25 keer werd het gelijk. De eerste Feyenoord-Ajax in 1921 werd 2-3, maar na protest van Feyenoord is een 2-2 stand de boeken in gegaan. Van de laatste tien onderlinge confrontaties in de eredivisie won Feyenoord er drie en speelde het één keer gelijk. De grootste overwinning dateert van 1964 (9-4). De laatste thuisoverwinning op Ajax was de historische 6-2 wedstrijd van Robin van Persie. Arne Slot wist nog geen enkele thuiswedstrijd tegen Ajax te winnen met Feyenoord. Wanneer de trainer weet te winnen van Ajax in eigen huis is het voor het eerst in 63 jaar dat Feyenoord drie keer op rij wint van Ajax.

Het verval van Ajax

Over het verval van Ajax kan een boek worden geschreven. Het feit dat Arne Slot in amper drie jaar tijd alweer de vijfde verschillende Ajaxtrainer treft is daar al een mooi voorbeeld van. De huidige vijfde plaats, met 21 punten achterstand op Feyenoord en slechts zes voorsprong op nummer 8 FC Utrecht (de laatste plek voor de play-offs), zorgt voor een historisch dieptepunt in de geschiedenis van de club. Op alle vlakken lijkt er niets meer over te zijn van de halve finalist van de Champions League krap vijf jaar geleden.

In de hoofdstad is het een komen en gaan van nieuwe onruststokers. De affaire Overmars heeft gezorgd voor een machtsvacuüm waarin iedereen vooral met zichzelf bezig lijkt te zijn. Het plan om het ‘Bayern München van Nederland’ te worden lijkt vooral op een slechte grap uit een ander universum. De ooit zo befaamde jeugdopleiding levert vooral spelers af waarvan vroegtijdig afscheid wordt genomen, op basis van een verkeerde inschatting of vanwege contractissues koopjes voor andere clubs. 

Sven Mislintat, de naam noemen zorgt al voor huivering bij veel Ajacieden. De man met de ‘Diamantaugen’ heeft voor 120 miljoen euro en 59 jaar aan contracten uitgedeeld aan amper 12 spelers, waarvan de meesten alweer voor een zacht prijsje mogen vertrekken. Het onderzoek naar zijn ‘duistere dealtjes’ loopt ook nog. De technisch directeur stelde als één van zijn eerste wapenfeiten Maurice Steijn aan. De Hagenaar, die drukker bezig was met zijn eigen straat schoonvegen dan een selectie coachen, gaat de boeken in als slechtste trainer van Ajax ooit. Hij volgt daarmee Marco van Basten op. Zijn opvolger en huidige interim trainer John van 't Schip lijkt niet veel meer met de huidige selectie te kunnen getuige de plek op de ranglijst.

Handel met voorkennis?

Dan is er nog de affaire rondom Alex Kroes. De nieuwe algemeen directeur die al in zijn tijd bij Go Ahead Eagles en AZ, tegen de KNVB-regels en statuten in aandelen kocht van een andere club. In Alkmaar gold daarnaast ook nog een concurrentiebeding van een jaar. Hierdoor zou Kroes officieel pas per augustus 2024 mogen beginnen. Na smeekbedes van Michael van Praag kon de Ajax verlosser op 15 maart jl. beginnen. Om amper twee weken later door diezelfde Van Praag eruit geschopt te worden vanwege handel in voorkennis. 

De wedstrijd tegen Feyenoord eerder dit seizoen kwam Ajax er nog genadig van af. De Amsterdammers keken binnen no time tegen een 0-3 achterstand aan. Door het gooien van vuurwerk is die wedstrijd door de supporters moedwillig laten staken. In het restant gooide de ploeg van Arne Slot met een snelle 0-4 de wedstrijd in het slot. Toch blijft de gedachte kleven: ‘Wat als de wedstrijd direct was uitgespeeld.’ Achteraf konden supporters niet laten om het eigen stadion maar eens flink te vernielen. 

Ajax kent ook naast het schrijnende gebrek aan kwaliteit de nodige personele problemen. De selectie oogt het hele seizoen allesbehalve topfit en de waslijst aan blessures die de Amsterdammers hebben lijken daar een bevestiging van. Berghuis en Henderson halen de Klassieker niet. Diant Ramaj heeft zijn elleboog gebroken bij zijn blunder tegen de Eagles waardoor Ajax gelijk speelde. Bergwijn is wel definitief terug na zijn blessures. Brian Brobbey en Chuba Akpom ontbraken in de laatste wedstrijd tegen Go Ahead Eagles (1-1). Op hen heeft Van ’t Schip zijn hoop gevestigd al lijkt het onwaarschijnlijk dat ze aan de aftrap starten.

Vermoedelijke opstelling Ajax:

Rulli, Rensch, Kaplan, Hato, Gaaei; Tahirovic, Mannsverk, Taylor; Hlynsson, Bergwijn, Godts

 

Lees ook