'Slots invloed ook te zien in de financiële situatie van Feyenoord'

'Slots invloed ook te zien in de financiële situatie van Feyenoord'

50 reacties 50
Bron: Vi.nl
Foto: FR-Fans.nl

Voetbal International heeft op VI Pro de rubriek FC Bankzaken. In deze aflevering neemt presentator Bart Frouws samen met financieel expert Tom Knipping de financiële situaties van clubs door. In deze aflevering komt ook Feyenoord aan bod, waarbij Knipping aangeeft dat een goede trainer ook iets positiefs kan betekenen voor de financiële huishouding van een club.

‘Arne Slot is daar een mooi voorbeeld van’, begint Knipping zijn verhaal over Feyenoord. ‘Hij is met die spelers aan de gang gegaan en Feyenoord heeft een negatieve trend omgebogen naar iets heel positiefs.’ Knipping ziet dat een trainer veel kan doen, maar de spelers wel de potentie moeten hebben.

Feyenoord maakte in het verleden vaak verlies met transfers, waardoor de Rotterdamse club ook in de knoei kwam met de begroting. Feyenoord heeft daarom ook de afgelopen jaren zeer terughoudend begroot, maar zoals Knipping zei: ‘Toen kwam Arne Slot en die heeft waarde op het veld gecreëerd.’

Winst op transfers

In seizoen 2021-2022 begonnen de Rotterdammers met winst te maken op hun uitgaande transfers. Vanuit de inschatting dat het structureel meer inkomsten zouden worden, ging ook de begroting bij Feyenoord verder omhoog. Dit is onder andere terug te zien in de salarissen van spelers. Knipping zegt daarover: ‘Feyenoord verhoogt daardoor (de structureel hogere inkomsten, red.) de salarisbudgetten en de spelerskosten, wat resulteert in een operationeel tekort.’

Hogere begroting

Niet alleen de transfers leveren de stadionclub meer geld op, maar ook de sponsoring en merchandise. Knipping weet dat Feyenoord flink meer is gaan verdienen maar wel nog een gat heeft met Ajax: ‘Bij Feyenoord gingen de resultaten de merchandising omhoog van 12 naar 15 miljoen, bij PSV ligt dat tussen de 7 en 8 miljoen. Bij Ajax op 36 miljoen, dus daar zitten nog grote verschillen tussen.’ Feyenoord is dus bezig om hun begroting structureel op te hogen, de Rotterdammers hebben op dit moment een begroting van iets meer dan 100 miljoen euro.

Lees ook