Voormalig Feyenoorder: 'Die Ajax-stage heb ik maar laten schieten'

Voormalig Feyenoorder: 'Die Ajax-stage heb ik maar laten schieten'

Bron: Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots

Morgenmiddag staat er voor Feyenoord een uitwedstrijd te wachten tegen nummer vier AZ. In het AFAS Stadion nemen de Rotterdammers het op tegen ex-Feyenoorders Bruno Martins Indi en Jordy Clasie die meerdere seizoen bij de club gespeeld hebben. Die laatste blikt in gesprek met de Telegraaf terug op zijn periode bij Feyenoord.

Vlak voor zijn negentiende verjaardag maakt Jordy Clasie de keuze om op huurbasis bij Excelsior te spelen, nadat Leo Beenhakker, toenmalig technisch directeur van Feyenoord, aangaf dat zijn kans op speeltijd voor het seizoen 2010/2011 nihil is. Voor Clasie was doorbreken bij Feyenoord zijn grote droom en wilde hij het ten koste van alles laten lukken. Daarvoor had hij de huurovergang bij Excelsior nodig zodat hij via een omweg die droom kon realiseren. “Ik heb bij Excelsior grote stappen in mijn ontwikkeling kunnen zetten”, vertelt Clasie.

Clasie verwachtte dat hij dat seizoen in de Jupiler League (nu Keuken Kampioen Divisie) zou uitkomen. Dat beeld veranderde toen Excelsior in de play offs om promotie in 2010 ten koste van Sparta Rotterdam wist te winnen. De kleine middenvelder voelde aan alles dat hij zich moest bewijzen aan Feyenoord vanwege de financiële toestand die toen heerste bij Feyenoord en de club afhankelijker was van spelers uit de jeugd. “Dat was voor mij een extra drive om te laten zien dat ik Eredivisie-waardig én Feyenoord-waardig was”.

Aan mooie herinneringen aan Feyenoord geen gebrek voor Jordy Clasie die om de hoek woonde bij Feyenoord-legende Willem van Hanegem en dag en nacht voetbalt Van Hanegems zoon: Boy. Op achtjarige leeftijd mocht Clasie op proef komen bij Feyenoord, die kort daarna een stage uitnodiging krijgt van Ajax. Toch was voor Clasie het gevoel duidelijk: hij wil alleen maar naar Feyenoord. “Die Ajax-stage heb ik maar laten schieten.”, aldus de AZ-aanvoerder.

Onder Ronald Koeman kreeg Jordy Clasie de kans bij Feyenoord die direct zag dat Clasie genoeg kwaliteit had om voor de Rotterdammers te spelen. Dat seizoen bestempelt de middenvelder als bepalend. Zijn ontwikkeling bij Feyenoord ging in de stijgende lijn omhoog: van het winnen van de Zilveren Schoen en het worden van aanvoerder bij Feyenoord, naar het halen van Oranje en het WK in Brazilië meebeleven. Als hij terugdenkt aan zijn periode bij Feyenoord, ziet Clasie alleen maar geweldige herinneringen. Toch is er een “minpuntje” dat de speler ondervond toen hij vertrok. “Ik was amper weg, of ze gingen grote prijzen winnen. Die heb ik op afstand meegevierd.”

Lees ook