COLUMN | De volgende stap

COLUMN | De volgende stap

36 reacties 36
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord, wat een jaar hebben we als supporters achter de rug. Van de aansteker op het hoofd op Davy Klaassen tot de knotsgekke 4-4 tegen NEC. Van de 7-1 tegen Shakhtar tot de rode kaart van Gimenez en van de 1-1 tegen FC Twente tot de tranen van Kökçü. Het einde van vorig seizoen kende in elke competitie hoogte en dieptepunten. En ook nu is Feyenoord weer op drie fronten actief op het moment dat we 2024 in gaan.

We hebben Champions League gespeeld, Ajax vernederd, we hebben een zware bekerloting overleefd en we staan op meer punten dan vorig seizoen na evenveel wedstrijden. En toch, toch voelt het alsof er reden is om ontevreden te zijn. Wie drie jaar geleden had gezegd dat er Feyenoordsupporters ontevreden zouden zijn aan het eind van een jaar waarin al het voorgaande is gebeurd, zouden ze je aankijken of je van een andere planeet komt. En toch is dat momenteel aan de hand.

Toegegeven, realistisch is het gezien waar we vandaan komen misschien niet. Maar als je kijkt waar we naartoe willen wel. Het verwachtingspatroon hoort bij een topclub. In een poule met het huidige Lazio en Celtic hadden we gewoon zes punten meer moeten hebben. Ook hadden de wedstrijden tegen Fortuna, Sparta en Twente een beter resultaat verdiend en dan had de wereld er al heel anders uit gezien. Ergens beklijft het gevoel dat er meer in deze groep zit wat er (nog) niet uit komt.

Natuurlijk is kijken naar PSV dit seizoen niet helemaal realistisch, wat zij laten zien is ongekend. Het grote verschil is dat zij spelers uit sterkere competities of grote clubs hebben gehaald. Spelers met ervaring in grote wedstrijden, die ervaring had tegen Lazio of Atletico uit het verschil kunnen maken. En realistisch gezien, zijn wij (nog) niet op dat niveau qua financiële huishouding. Maar om dat te accepteren valt mij zwaar, ook omdat PSV sinds 2009 maar één keer vaker kampioen werd dan Feyenoord.

Maar goed, de redenen daarvan zijn bekend. De Eindhovenaren weten wel het maximale te halen uit de exploitatie van het stadion, wat in eigen beheer is. De eigenaar van het stadion wil dus het beste voor de bespeler, PSV. Een gedachtegang die bij het handelen van Stadion Feijenoord NV, op het oog nog wel eens ontbreekt. Daarom is de volgende stap voor Dennis te Kloese om eenheid te creëren tussen deze partijen. Hij heeft het zelf al meermaals gehad over het samenvoegen. En zowel in Amsterdam als Eindhoven, maar ook in Enschede blijkt dat steeds maar weer een vangnet zowel als katalysator te kunnen zijn.

Het is prachtig om te zien dat onze club steeds verder uit het door wanbeleid gecreëerde moeras klimt. Maar tevredenheid is de eerste stap naar stilstand. En dat is iets waar we voor moeten blijven waken. Er zijn nog genoeg stappen te zetten. We zijn op de goede weg, maar we zijn (gelukkig) nog lang niet klaar. Op naar een prachtig 2024 en verder.

Raymond

Lees ook