Oud-keeper Henk van der Bijl (98) woensdag voor de laatste keer in De Kuip

Oud-keeper Henk van der Bijl (98) woensdag voor de laatste keer in De Kuip

4 reacties 4
Bron: Rijnmond.nl
Foto: FR-Fans.nl

Morgenavond zal oud-keeper Henk van der Bijl (98), die 198 wedstrijden speelde voor Feyenoord, nog eenmaal De Kuip betreden. Hiermee gaat een van zijn laatste wensen in vervulling: zijn gezondheid gaat namelijk achteruit en de wedstrijd tegen FC Utrecht voor de TOTO KNVB Beker wordt het laatste duel van Feyenoord dat hij zal bijwonen. Zo schrijft Rijnmond.nl.

Van der Bijl is de oudste nog levende voormalige speler van Feyenoord. Hij verdedigde elf seizoenen het doel van de Rotterdamse club, van 1946 tot 1957.

Van der Bijl was een publiekslieveling en zijn speelstijl werd beschreven als spectaculair en roekeloos. Hij schuwde niet om de bal voor de voeten van aanstormende aanvallers weg te kapen, wat hem echter ook meerdere blessures opleverde. Zijn armen zijn herhaaldelijk uit de kom geraakt en hij liep zelfs een keer een dubbele beenbreuk op na een botsing.

Youri Mulder, werkzaam voor de Stichting Zorgzaam 010, heeft deze laatste mede mogelijk gemaakt. Hoewel het geheugen van Van der Bijl hem vaak in de steek laat, leeft hij weer helemaal op als het over Feyenoord gaat. Dit bracht Mulder op het idee om Van der Bijl nog één keer een wedstrijd van Feyenoord te laten bijwonen: "Zijn geheugen gaat achteruit, maar zijn tijd bij Feyenoord kan hij nog wél over praten. Hij herinnert zich ook het lied nog dat de supporters voor hem zongen."

Van der Bijl zou het geweldig vinden om dat lied nog een keer te horen. "Ér is maar éne tijger: Bijl, Bijl, Henkie Bijl!" Dit zong het publiek wanneer Van der Bijl met een katachtige redding zijn doel schoonhield. Mulder: "Het zou toch geweldig zijn als de supporters dat nog één keer voor hem zingen..."

Met deze actie hoopt Mulder dat Van der Bijl niet vergeten wordt.

Lees ook