'Drie gegarandeerde plaatsen voor de CL lijken ver weg'

'Drie gegarandeerde plaatsen voor de CL lijken ver weg'

20 reacties 20
Bron: Ad.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord verloor woensdag de laatste poulewedstrijd in de Champions League en zal via een tussenronde moeten proberen om in de Europa League verder te komen. Niet alleen voor Feyenoord was een teleurstellende week, ook voor andere Nederlandse clubs vielen de resultaten wat tegen. Wat kan dit betekenen? Journalist Jeffrey van der Maten schreef het op voor het AD.

Plek vijf op de coëfficiëntenranglijst levert vanaf seizoen 2025/2026 drie vaste startbewijzen voor de Champions League op. Plek zes moet genoegen nemen met twee plekken in de groepsfase. Nederland stond heel lang vijfde op de ranglijst, maar gaf in de vorige speelronde deze plek over aan Frankrijk. Inmiddels is die achterstand nog groter geworden, door het verlies van Feyenoord en de uitschakeling van AZ.

Coëfficiëntenranglijst
Plek       Land                    Punten                Actieve teams
5            Frankrijk             62,164                6/6
6            Nederland         59,900                3/5
7            Portugal             53,149                4/6

Voor Nederland zou het dus gunstig zijn als na de winterstop de Franse teams snel worden uitgeschakeld én als Feyenoord, PSV en Ajax ver komen in hun Europese campagne. De marge op nummer 7, Portugal, is dusdanig groot dat Nederland zich daar voorlopig geen zorgen om hoeft te maken. Voor het volgend seizoen kunnen de Nederlandse clubs nog steeds uitgaan van twee plekken in de groepsfase van de Champions League. Daarom is een plek bij de eerste twee in de eredivisie ook zo belangrijk voor Feyenoord.

Lees ook