Feyenoord maakt kans op WK voor clubteams 2025

Feyenoord maakt kans op WK voor clubteams 2025

7 reacties 7
Bron: Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots

De wedstrijd van Feyenoord, morgenavond, gaat volgens De Telegraaf over meer dan alleen de premie van 2,8 miljoen. Ook Ajax heeft donderdag meer om voor te spelen. Journalist Damian Vlottes schrijft dat beide clubs in een strijd zitten om een ticket voor het WK voor clubteams 2025 te bemachtigen. De startpremie voor dat WK bedraagt 50 miljoen euro.

Vandaag start het jaarlijkse WK voor clubteams, met als deelnemers de zes kampioenen van de continenten en een afgevaardigde van het organiserende Saoedi-Arabië. Al Ittihad-Auckland City FC is de eerste wedstrijd vandaag en op 22 december staat de finale gepland. Andere deelnemers zijn Manchester City, Fluminense, Club León, Al Ahly en Urawa Red Diamonds met Bryan Linssen. Vanaf 2025 zal het anders georganiseerd worden. Per vier jaar organiseert de FIFA een WK voor 32 deelnemende clubs. Vanuit Europa is er plaats voor 12 clubs, Zuid-Amerika mag er 6 inbrengen. Afrika, Azie, Midden -en Noord-Amerika mogen vier clubs inschrijven. Oceanië mag één club afvaardigen.

Hoe gaat de verdeling dan in Europa? Alle winnaars van de Champions League (2021-2024) zijn rechtstreeks geplaatst. Nu zijn dat Chelsea, Real Madrid, Manchester City en de winnaar van dit seizoen. De overige landen worden geplaatst op basis van coëfficiëntenpunten tussen medio 2020 en medio 2024, waarbij er maximaal twee clubs per land mogen gaan. In principe zijn de Engelse clubs dus al bepaald. Mocht er nu een ander Engels team de Champions League winnen dit jaar, mogen zij ook gaan.

Waar staat Feyenoord dan? Als de Europese clubranglijst bijgewerkt wordt dan stijgt Feyenoord van de 23e plek naar de 12e plaats. Ajax gaat van de 24e naar de 13e plek, het verschil tussen beide teams is één punt. Overigens volgt PSV op zeven punten, een gevaarlijke outsider. Doordat Feyenoord nu op de twaalfde plek staat, zou het worden uitgenodigd voor het WK clubteams. Maar de resultaten van de aankomende periode, tot aan medio 2024, tellen nog mee en zijn dus zeer belangrijk. Als Ajax uitgeschakeld wordt donderdag, maken zij dus geen kans meer om over Feyenoord heen te gaan in de clubranglijst. PSV zou de kwartfinale van de Champions League moeten halen om nog kans te maken om Feyenoord in te halen.

Feyenoord staat er dus best goed voor en daarom is ver komen in de Europese campagne belangrijk. Echter kan er een flinke kink in de kabel komen als de Champions League gewonnen wordt door Arsenal, Manchester United of Newcastle United. Als één van deze ploegen wint, dan mogen zij als CL-winnaar naar het WK en ‘vervalt’ het recht van de nummer twaalf van de clubranglijst (in dit geval Feyenoord dus). Feyenoord zou dan moeten proberen om elfde te worden en dan moeten de Rotterdammers hopen op fors meer Europese punten te halen dan Benfica. Benfica staat op de rand van uitschakeling in de Champions League, hier lijken dus ook kansen te liggen.

Het WK voor clubteams kent een startpremie van 50 miljoen euro. De winnaar strijkt 100 miljoen euro op en daartussen is ook nog veel geld te verdienen. Genoeg om voor te spelen en genoeg om mee te rekenen de aankomende Europese wedstrijden dus.

Lees ook