DE TEGENSTANDER | De Heen en Weer lijkt weer gekomen

DE TEGENSTANDER | De Heen en Weer lijkt weer gekomen

3 reacties 3
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord zal de kater van de wedstrijd tegen PSV moeten wegspoelen in de volgende pot voetbal in de Eredivisie. Op donderdag 7 december om het ongebruikelijke tijdstip van 21:00 staat FC Volendam op de stoep in de Kuip. De confrontatie met ‘het andere Oranje’ staat onder leiding van Martin van den Kerkhof, de VAR deze avond is Rob Dieperink.

Historie
Feyenoord speelde 54 keer eerder tegen de ploeg uit Volendam. In de 26 thuiswedstrijden die de Rotterdammers speelden wist Feyenoord 22 keer te winnen. Twee keer werd er verloren in Rotterdam en in twee onderlinge ontmoetingen in Stadion Feijenoord werd er gelijkgespeeld. FC Volendam, ofwel de wijdbroeken, palingboeren of FC Heen en Weer, de club kent vele namen. Sinds 2009 werd er geen eredivisie meer gespeeld door de club die het vaakst promoveerde naar het hoogste niveau, tot vorig seizoen. FC Volendams bekendste namen waren zonder twijfel Wim Jonk en Jan Smit. Nadat Jonk bij Ajax met slaande ruzie vertrok in 2015 heeft hij zijn voetbalvisie als Cruijff adept geperfectioneerd en geïmplementeerd bij FC Volendam. Team Jonk, is inmiddels vertrokken evenals Jan Smit. “Ons dorp wordt vergiftigd door sommige mensen vol jaloezie, onwetendheid en vooral pure domheid”, het zijn woorden die Jan Smit bijna een jaar geleden in maart 2023 sprak op een informatie avond. “Ophitsing, rancune en vooral achter iemands rug om mensen beschadigen, en ze het liefst nog lachend een dolk in diezelfde rug te steken: daar is dit dorp pas écht goed in. Moedwillig kiezen om FC Volendam in diskrediet te brengen, veelal zonder enige onderbouwing.” Kortom never a dull moment in het gezellige Noord-Hollandse vissersdorp.

Actueel
Zoals bekend moet FC Volendam verder zonder de bekendste voorzitter in de geschiedenis van de club. Daarnaast vertrok ook Team Jonk na onenigheid tussen het bestuur en de Raad van Commissarissen. De confrontatie tussen beiden partijen kwam tot ontbranding door, hoe kan het ook anders, financiën. Waar Smit en Jonk risico’s wilden nemen om een volwaardige Eredivisieclub te worden, zag de RvC dat anders. Jan Smit werd de club uitgewerkt en vocht dat via Social media verder uit. Ook de in zijn ogen oneerlijke manier waarop Keje Molenaar buiten de club is gehouden steekt Jan Smit. Trainer Matthias Kohler, onderdeel van Team Jonk wilde na de 5-0 oorwassing tegen PEC Zwolle de club nog niet in de steek laten. Toch werd anders besloten door ook het laatste lid van Team Jonk eruit te werken. Michael Dingsdag is tot de winterstop interim-trainer. In de competitie kan Volendam alleen nog omlaag kijken naar het dramatisch presterende Vitesse. Dat een zo mogelijk nog slechter doelsaldo heeft. Dingsdag had het Jong Volendam onder zijn hoede dat een jaar geleden nog Tweede Divisie speelde. Met dat team staat hij troosteloos onderaan in de Onder 21 competitie, hard op weg naar divisie 2. Hij zal zijn werkzaamheden gaan combineren met het eerste elftal.

Analyse tegenstander
FC Volendam speelt bij vlagen alsof het al gedegradeerd is. De onrust bovenin zorgt voor een elftal onzekere spelers op het veld. De afstraffing tegen PEC Zwolle in eigen huis is daar een voorbeeld van. FC Volendam staat er ook qua statistieken belabberd voor. Slechts vier clubs presteerden het om nog minder te scoren dan de schamele 15 doelpunten van Volendam dit seizoen en met 36 tegendoelpunten is het voor het treffen met Feyenoord al de meest gepasseerde verdediging van Nederland. Uitblinkers zijn lastig te vinden bij Volendam. Steunpilaar Mbuyamba is al tijden geblesseerd maar maakte tegen PEC Zwolle zijn rentree en het middenveld zonder Carel Eiting heeft eigenlijk kleur noch smaak. Clubtopscorer is dit seizoen, hoe kan het ook anders, Robert Mühren. De vrolijke spits die dikwijls op z’n fiets naar het stadion komt heeft vijf doelpunten achter zijn naam staan. Omdat FC Volendam met Dingsdag een nieuwe trainer heeft is het lastig te zeggen hoe hij zijn ploeg zal laten spelen.

Vermoedelijke opstelling FC Volendam
Backhaus; Buur, Benamar, Flint, Mbuyamba, Cox; Mirani, Twigt; Ould-Chikh, Mühren, Booth

Lees ook