Van Hanegem, 80 jaar: 'En ik lees zoiets ook niet vooraf'

Van Hanegem, 80 jaar: 'En ik lees zoiets ook niet vooraf'

3 reacties 3
Bron: Ad.nl
Foto: Pro Shots

In februari wordt icoon Willem van Hanegem 80 jaar. Ter ere daarvan schreef Wessel Penning, waarmee Van Hanegem ook de podcast opneemt, een boek genaamd Willem 80. ‘De Kromme’ ontvang zelf het eerste exemplaar en journalist Mikos Gouka was erbij en schrijft erover voor het Algemeen Dagblad.

Het moet een mooi tafereel zijn: Willem van Hanegem die wordt toegesproken ter ere van zijn boek maar ondertussen vooral aandacht heeft voor de hond, die vlakbij hem zit. In een bistrobarretje zit Van Hanegem aan tafel met naast hem Guus Hiddink. Hiddink is het vaak eens met Van Hanegem, maar De Kromme hoort het ook graag als mensen het niet eens zijn met hem. Van Hanegem praat honderduit en doet dat snel, van onderwerp naar onderwerp en altijd met zijn eigen visie.

De Jong de beste kopper? Van Hanegem vindt de pas overleden Ruud Geels de beste kopper die er is. Hiddink dezelfde speler als De Kromme? Zou best kunnen. Was huidige trainer Arne Slot ook zo’n speler? Dat weet Willem dan weer niet zo zeker. Carlo Ancelotti dan? In ieder geval een mooie speler en leuke trainer. En zo passeren talloze onderwerpen de revue bij Van Hanegem, op die typische manier.

Van Hanegem houdt van het spelletje en wil er nog lang naar blijven kijken. Ook na zijn tachtigste verjaardag. Bij de vraag hoe Willem die mijlpaal bereikt heeft, laat hij weer zien dat hij de gave heeft om het leven simpel te houden. Van Hanegem zegt namelijk dat hij ‘gewoon is blijven ademen’. Het icoon voelt zich nog helemaal geen tachtig en geniet van het leven door te fietsen (hij kan zijn vrouw niet meer bijhouden), te golfen en veel naar sporten te kijken.

De mensen om hem heen lachen en genieten. Van Hanegmen geniet. Auteur Penning noemt Van Hanegem een ‘levenskunstenaar’ maar Van Hanegem blijft, zoals altijd, lekker nuchter. Hij leest het boekje niet: ‘Ik weet wat ik heb gezegd. En ik lees zoiets ook niet vooraf. Het is een kwestie van vertrouwen dat het op papier staat zoals ik het heb gezegd.’

Lees ook