'Dat je dan zelf in die helikopter binnen komt vliegen, dat is een hoogtepunt'

'Dat je dan zelf in die helikopter binnen komt vliegen, dat is een hoogtepunt'

Bron: Kein Geloel
Foto: Pro Shots

In de special van Kein Geloel, podcast voor en door Feyenoord-supporters, komt Pascal Bosschaart op de koffie. Bosschaart is in dienst van Feyenoord en ‘uitgeleend’ aan FC Dordrecht waar hij assistent-trainer is. In de podcast vertelt de oud-speler over deze bijzondere constructie.

Bosschaart is een jongen van Varkenoord, maar kwam pas bij Feyenoord 1 na 7 jaar bij FC Utrecht gespeeld te hebben. In de jeugd van Feyenoord zat bijvoorbeeld Bosschaart bij Orlando Engelhaar en Ellery Cairo in het team. Bosschaart kwam als speler bij Feyenoord 1 met hoge verwachtingen binnen, mede doordat Bosschaart een ‘kind van de club’ is. ‘Ik heb alles gespeeld, twee seizoenen’, vertelt de bebaarde Rotterdammer. Onder Ruud Gullit en Erwin Koeman speelde Bosschaart veel, tot Royston Drenthe opkwam. Toen er minder speeltijd kwam, vertrok de verdediger in seizoen 2006/2007 naar ADO Den Haag. Daarna heeft Bosschaart nog een mooie buitenlands avontuur in Australië gehad. Zelf ziet Bosschaart zijn periode bij Feyenoord als hoogtepunt als speler: ‘Een hoogtepunt voor mij is het tekenen bij Feyenoord. Dat je als klein jongetje op de tribune zit en dat je bij de open dag zit en de helikopter binnen ziet vliegen.. en dat je dan zelf in die helikopter binnen komt vliegen, dat is een hoogtepunt.’

Dan zijn trainerscarrière.. In 2016/2017 werd de Rotterdammer assistent-trainer bij IJsselmeervogels, om in seizoen 2019/2020 naar SC Cambuur te gaan. Bosschaart werd daar assistent-trainer onder o.a Henk de Jong. Tijdens het huidige seizoen kwam Bosschaart op de loonlijst bij Feyenoord om vervolgens, volgens afspraak, bij samenwerkingspartner FC Dordrecht gestald te worden. Erg bijzonder, want Bosschaart is de eerste trainer ooit die uitgeleend wordt. Dordrecht doet het goed in de competitie ondanks de relatief lage budgetten: ‘De faciliteiten zijn niet zo heel goed, dus we kunnen des te trotser zijn hoe we het op dit moment doen.’ Bosschaart vertelt dat de start wel een kleine aanloop nodig had. Hij had een gesprek met trainer Michele Santoni en die gaf aan dat alles goed was. Bosschaart had zijn bedenkingen: ‘Als alles goed gaat dan word je geen zeventiende of achttiende.’ Bosschaart heeft een paar weken het vertrouwen van Santoni moeten winnen en dat is gelukt, waarbij Bosschaart echt zijn ideeën heeft mogen doorvoeren.

Bosschaart is duidelijk over de samenwerking, wanneer hem gevraagd wordt of Feyenoord nog een rol heeft in het systeem wat Dordrecht speelt: ‘Absoluut niet.’ Dordrecht bepaalt dus de eigen speelwijze. Daarna worden een aantal spelers besproken, waaronder Antef Tsoungui die van Feyenoord afkomt. ‘Zullen we het niet te lang over hem hebben alsjeblieft, anders zij we hem zo kwijt’, grapt Bosschaart. Bosschaart is zeer onder de indruk van de kundige en mondige speler: ‘Als hij deze lijn doortrekt, ben ik bang dat wij hem in de winterstop kwijt zijn, het zij aan Feyenoord of aan een andere club.’ Andere huurling Ilias Sebaoui valt ook op door zijn goede spel: ‘Ilias is een jongen die heel gedreven is. Hij is creatief. Hij kan linksbuiten, rechtsbuiten en in de spits kan hij ook nog.’ Bosschaart ziet wel mogelijkheden voor beide jongens om een stap hoger te maken.

Shiloh ‘t Zand ontwikkelt zich wat moeizamer bij Dordrecht: ‘Hij heeft nog wat moeite met grote mannen-voetbal.’ Bosschaart vindt ‘t Zand sterk aan de bal, maar nog niet goed genoeg in de fysieke duels. ‘Het mooie zou zijn als dit soort jongen niet één maar twee jaar worden uitgeleend.’ Korede Osundina is de laatste huurling van Feyenoord die besproken wordt. Osundina heeft een moeilijke start gehad doordat eerst zijn werkpapieren niet rond waren en daarna zijn moeder overleed. ‘Die komt er wel aan, het is een jongen die wat tijd nodig heeft.’ Bosschaart ziet een jongen die zich graag wil bewijzen, waar heel veel in zit.

Op het einde van de podcast gaat Bosschaart in op waar hij nog beter in moet worden. ‘Allereerst zal ik toegelaten moeten worden tot de cursus pro (trainerscursus, red.).’ Hij vertelt dat hij niet aan alle eisen voldoet om deel te mogen nemen aan de opleiding, op dit moment heeft hij niet voldoende uren als zelfstandige trainer. ‘Ik wil zeker wel op den duur hoofdtrainer worden’, gaat Bosschaart verder. Maar dit hoeft niet direct, Bosschaart is nu gelijk aan Santoni bij FC Dordrecht. ‘We doen alles op basis van gelijkheid, daar moet ik hem (Santoni, red.) een groot compliment voor geven.’ Bosschaart wordt natuurlijk gevraagd of hij de rol van assistent bij Feyenoord zou willen krijgen nu Mario Pusic weg is, uiteraard zou Bosschaart dat willen maar hij weet niet of hij al zo ver is.

Lees ook