'Als je die twee voorbij probeert te gaan, dan ken je beter door een cementmolen proberen te kruipen'

'Als je die twee voorbij probeert te gaan, dan ken je beter door een cementmolen proberen te kruipen'

23 reacties 23
Bron: Ad.nl
Foto: Pro Shots

Willem van Hanegem bespreekt met Wessel Penning voetbal in en om Nederland in de Willem&Wessel-podcast van het Algemeen Dagblad. Uiteraard passeert Feyenoord de revue bij ‘De Kromme’. Het gaat met name om de manier van opbouw bij Feyenoord, waar de oud-speler vindt dat Feyenoord teveel risico neemt.

‘Ik vraag me altijd af, of dat nodig is’, zegt Van Hanegem over het ‘nieuwe opbouwen’ via de keeper. De oud-middenvelder vindt het maar niks dat er zoveel naar achter wordt gespeeld. ‘Dan schieten we niks op en dan op een gegeven moment dan geeft er maar eentje een ros naar voren.’ Van Hanegem zit zich vaak op te vreten en vindt dat het heel vaak niet goed genoeg is. ‘Dat ken je niet meer hebben. Als je zeven punten achter staat dan ken je dat niet meer hebben’, zegt het Feyenoord-icoon over fouten in de opbouw als een back de bal verliest tijdens de opbouw.

Penning zet er tegenover dat Feyenoord ook met ‘driehoekjes er goed uit komt’. Van Hanegem vindt het vooral belangrijk dat er ‘zo snel mogelijk’ de vrije man gezocht gaat worden. ‘Wieffer loopt zich de blubber’, vervolgt Van Hanegem waarbij hij vindt dat er teveel gezocht wordt naar de vrije man. ‘Als ik zit te kijken dan denk ik vaak: Geef die bal maar een ros, zo meteen struikel je of maak je een foutje en dan sta je met 1-0 achter.’ Van Hanegem is verbaasd dat niemand op het veld iets zegt over het risicovolle opbouwen.

Van Hanegem wordt gevraagd over Zechiël en Milambo, hoe hij hun toekomst in ziet. De Kromme zoomt in op Zechiël: ‘Ik vond hem niet zo in goede doen.’ Willem vindt het opvallend dat er weinig Feyenoorders bij Jong Oranje zitten en concludeert daaruit dat ze niet goed genoeg zijn. ‘Als je goed bent, ben je goed’, zegt hij bijvoorbeeld over Hato die wel naar Oranje mag. De oud-speler en trainer krijgt daarna de plagende vraag of het huidige elftal van Feyenoord kan winnen van ‘zijn’ elftal uit 1970. ‘Misschien wel. Ze winnen die pot.’ Hanegem vindt de huidige ploeg fitter, maar zijn team met Coen Moulijn en Ove Kindvall had misschien wel meer kwaliteit. En Rinus Israël en Theo Laseroms worden boven Trauner en Hancko verkozen. ‘Als je die twee (Israel en Laserom, red.) voorbij probeert te gaan, dan ken je beter door een cementmolen proberen te kruipen.’ Geertruida en Bijlow daar is Van Hanegem dan weer wel fan van. De discussie wordt besloten met een duidelijke overwinning als het gaat om de trainers: ‘Ernst Happel, daar wint niemand van.’

Lees ook