COLUMN | Alle wijzers passen in het uurwerk van Arne Slot

COLUMN | Alle wijzers passen in het uurwerk van Arne Slot

12 reacties 12
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

In de rust van de wedstrijd tussen Feyenoord en AZ las Quinten Timber snel het appje van zijn broer, die hem van feedback voorzag. Even daarvoor legde Timber de bal met een fraai afstandsschot achter Mattew Ryan, voor wat het enige doelpunt van de wedstrijd zou zijn. Wat zijn broer dan had gezegd, vroeg NOS-verslaggever Joep Schreuder. Dat hij moest opletten omdat hij een gele kaart had ontvangen, antwoordde de middenvelder.

Vorig jaar kwam Timber maar zelden binnen de lijnen. En als hij speelde, was hij vaak een bron van onrust. Hoe anders is dat nu. Op het veld is Timber zijn lijf van staal de baas, de media noemt hem al weken in één adem met het Nederlands Elftal. Timber heeft niet alleen zijn critici de monden gesnoerd, hij laat ook zien wat wij al wisten: Arne Slot is een briljante trainer, en meer dan dat.

De wederopstanding van Timber bewijst dat Slot piekfijn in de gaten heeft wat de potentie is van zijn spelers en dat ook naar boven weet te brengen. Hoewel Timber een heel andere voetballer is dan de vertrokken Orkun Kokcü, tikt het middenveld weer als een Zwitsers uurwerk. Niemand heeft het meer over Kokcü en Sebastian Szymański.  

Dat is ook te danken aan Calvin Stengs, de nummer tien die eerder furore maakte onder Slot bij AZ. Al dansend met de bal aan zijn voet heeft hij de harten van supporters gestolen. Vrijwel niemand had vooraf gedacht dat Stengs het nog in zich had. Slot wel. Het gemak waarmee een club spelers vervangt, is een belangrijke indicator voor succes. Feyenoord slaagt met vlag en wimpel.

Slot heeft vrijwel het onmogelijke gepresteerd, door na het vertrek van zijn aanvoerder Kokcü Feyenoord nóg beter te laten voetballen dan vorig jaar. Dat heeft niet alleen met voetbalinzicht te maken, maar ook met mensenkennis.

We moeten ons geen zand in de ogen laten strooien door de soevereiniteit van PSV: de ontwikkeling die Feyenoord blijft doormaken kent voorlopig geen grenzen. Hoewel de Rotterdammers tegen AZ heus niet de beste wedstrijd speelden, kwamen de bezoekers geen moment in de wedstrijd. Het gat met PSV mag dan zeven punten bedragen, Feyenoord is nog sterker dan vorig jaar.

Als Feyenoord erin slaagt PSV op 3 december in eigen stadion te verslaan, krijgen de Eindhovenaren te maken met een concurrent die amper een misstap meer zal begaan, omdat het bekend is met de prijs van succes. Feyenoord raakt niet meer in de war, ook niet tegen PSV. Wie durft ervan uit te gaan dat Peter Bosz zorgeloos zal toekijken?

Dat het afstandsschot van Timer in de tweede helft níét binnenviel, kan door de voetbalkijker gevoelig voor een vleugje romantiek worden uitgelegd als meer dan pech. Dit Feyenoord en zijn spelers schieten nog niet alles raak, maar doen iedere poging daartoe. Wanneer Slot de volgende wijzer bijstelt, kan Feyenoord bij de laatste slag van de competitie zomaar weer met de schaal in handen staan.

Peter

Lees meer over
Lees ook