Sporthistoricus wil vergeten kampioenslied nieuw leven inblazen: 'Daarom denk ik dat het lied daarna ook nooit meer gespeeld is'

Sporthistoricus wil vergeten kampioenslied nieuw leven inblazen: 'Daarom denk ik dat het lied daarna ook nooit meer gespeeld is'

5 reacties 5
Bron: Rijnmond.nl
Foto: FR-Fans.nl

Feyenoord en clubliederen gaan goed met elkaar door een deur. Hand in Hand, Kameraden is misschien wel de meest bekende, maar daar bleek omtrent de oorsprong van het lied het een en ander over te doen. Daar is verder géén sprake van over een nooit eerder uitgebracht kampioenslied uit 1923. Daar wil sporthistoricus Jurryt van de Vooren verandering in brengen. 

Het kampioenslied was bestemd voor het seizoen 1922/’23, geschreven door Kees Rietveld. Hij wilde niet dat Feyenoord, destijds nog Wilhelmina, bij een kampioenschap zonder kampioenslied zou zitten. Toch was het geen uitgemaakte zaak dat Feyenoord kampioen zou worden. De club bleek niet eens in de buurt te zitten om die prijs te bemachtigen. Rietveld kreeg daarna kritiek op het schrijven van het nummer en werd voor gek verklaard. “Daarom denk ik dat het lied daarna ook nooit meer gespeeld is”, vertelt Van de Vooren in gesprek met Rijnmond.

Van de Vooren zijn wens is om op 9 juni 2024, honderd jaar na het eerste kampioenschap van Feyenoord, een mini songfestival te organiseren in de vorm van een leuke bijeenkomst om alles erbij te halen uit het honderd jarige kampioenschap. Zelf zou hij graag verschillende versies van het nummer horen. “Hardcore, Braziliaans, schlager, techno, jazz... het maakt mij niet uit. Het zou mooi zijn als je in al die varianten terug hoort: dit is Rotterdam en Nederland in 2024.”

Lees ook