Analyse: Door deze zet van Slot kan Stengs uitblinken

Analyse: Door deze zet van Slot kan Stengs uitblinken

14 reacties 14
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Calvin Stengs was tegen Vitesse de grote uitblinker bij Feyenoord. De aanvallende middenvelder van de Rotterdammers was met een goal en een assist belangrijk in de overwinning. Analyse door de ogen van Stengs.

De creatieveling was al langere tijd verbeterd in verschillende onderdelen van het voetbal bij Feyenoord. Stengs was altijd al een voetballer die je een bal aan kunt spelen. De dribbels, steekpasses en gevoelvolle balcontacten heeft niemand hem hoeven leren. Alleen had de flegmatieke Feyenoorder nog een punt aan zijn spel die je vaker ziet bij voetballers met veel talent, Stengs was alleen goed in de bal.

Hoe anders is dat in de tegenwoordige tijd bij Feyenoord. Tegen Vitesse bewijst hij dit opnieuw. Bij de eerste goal - die hij zelf voor zijn rekening neemt - is de loopactie zonder bal de reden dat Stengs zijn goal kan binnenschieten. Op het moment dat Timber door Hartman wordt aangespeeld, sprint de aanvallende middenvelder al uit de rug van zijn directe tegenstander richting het doel van Vitesse. Timber weet hem vervolgens op de juiste snelheid te bereiken waardoor hij oog-in-oog met Eloy Room komt te staan. De linkspoot schiet vervolgens hard raak in de korte hoek: 1-0.

Daarnaast valt op dat het vaste plan van Slot om hem vrij te spelen weer goed uitpakt. De creatieveling heeft een uitstekend gevoel voor het moment van uitwijken, waardoor hij vaak aan de zijkant aangespeeld kan worden. Het voordeel van deze loopactie is dat de tegenstander voor een keuze wordt gesteld. Gaat de directe tegenstander van Stengs mee, dan ontstaat er een groot gat in de as waar andere spelers in kunnen komen. Blijft zijn directe tegenstander de as beschermen, komt Calvin Stengs vrij aan de zijlijn. Beide opties zijn niet wenselijk voor een tegenstander.

Ook in de tweede goal heeft Stengs een direct aandeel. De linkspoot stuurt Santiago Giménez op de juiste snelheid weg in de diepte. De Mexicaan maakt hier goed gebruik van door de 2-0 binnen te schuiven.

In minuut '55 ontstaat er een kans voor Yankuba Minteh volgens hetzelfde principe met Calvin Stengs. De middenvelder komt aan de rechterkant van het veld vrij en kapt met een goede voetbeweging zijn directe tegenstander uit. Hierna volgt een pass richting Minteh, die uiteindelijk op Room stuit.

Met een oproep voor Oranje op zak en een hoog rendement is Stengs onderweg naar een sleutelrol in het Feyenoord van dit seizoen. Zijn creativiteit, spelinzicht en zijn tactische rol helpen Feyenoord dit jaar om ook kleinere tegenstanders opzij te zetten.

Stan Spoel

Lees ook