'Alleen maar mooi eigenlijk'

'Alleen maar mooi eigenlijk'

6 reacties 6
Bron: Rijnmond.nl
Foto: VK Sportphoto

Afgelopen dinsdag debuteerde Quinten Timber in de Champions League. In de afgelopen periode werd Timber steeds vaker een vaste kracht in het basiselftal van Feyenoord, iets wat vorig jaar zeker niet het geval was. Dennis Kranenburg en Dennis van Eersel, journalisten, schrijven op de website van Rijnmond over de 22-jarige middenvelder en vroegen ook betrokkenen nar hun verhaal.

Op 7-jarige leeftijd speelde Quinten met zijn tweelingbroer Jurriën bij amateurclub DVSU uit Utrecht. De broertjes deden alles samen, het verhaal van de gedeelde slaapkamer is bekend, zo was er ook de gezamenlijke droom om profvoetballer te worden. Jeugdtrainer Twan Lenders weet nog dat hij de beide jongens op 4-jarige leeftijd zag en ze toen al bijzonder vond: ‘Zelfs mijn vrouw weet nog dat ik vertelde dat ik iets heel bijzonders had gezien.’ De familie was al bekend bij de club en omdat de jongen zoveel talent leken te hebben, mochten zij de wachtlijst overslaan. Lenders weet nog dat andere trainers, zelfs van tegenstanders, maar ook andere ouders, vaak met verbazing stonden te kijken naar wat Quinten en Jurriën al met een bal konden. Clubs stonden dan ook voor de tweeling in de rij, maar het werd Feyenoord.

Damien Hertog, toen hoofd jeugdopleiding, zag het talent direct. In die lichting zaten ook jongens als Quilindschy Hartman en Crysencio Summervile en daarmee werd de lichting als zeer talentvol gezien. Hertog beschrijft een snelle, wendbare Quinten die goed aan de bal was. Het was dan ook zeer pijnlijk dat de tweeling, al vanaf hun zevende bij Feyenoord spelend, vlak voor hun dertiende verjaardag naar aartsrivaal Ajax vertrokken. Hertog laat weten dat hij de jeugdopleiding bij Feyenoord beter vond, in 2014 was de jeugdopleiding voor de vijfde maal op rij de beste jeugdopleiding van Nederland, maar toch verkasten de Timber-broers naar Ajax. Hertog denkt dat het spelen in de Youth League, wat Ajax toen wel kon en Feyenoord niet, een grote rol heeft gespeeld in de overstap.

Bij Ajax debuteerde Quinten nooit in het eerst, maar bij FC Utrecht speelde hij 31 wedstrijden in de eredivisie. In juli 2022 tekende Quinten Timber weer bij Feyenoord en was hij na acht jaar van afwezigheid terug op ‘het oude nest’. Hertog is blij, maar misschien wel niet zo blij en trots als de moeder van Quinten en Jurriën. ‘Dat Quinten op ook op dit hoge niveau mag spelen, zorgde bij mij echt voor een kippenvelmoment’, aldus moeder Marylin over het eerste optreden van zoon Quinten in de Champions League.

Vorig seizoen speelde Quinten 24 wedstrijden in de competitie, ondanks zijn blessures en wisselende vorm. In dit seizoen werd Feyenoord kampioen en dan is de groepsfase van de CL een hele mooie volgende stap. Met jeugdvriend Hartman terug in de auto na de wedstrijd van vorige week zaterdag zeiden de mannen dan ook tegen elkaar: ‘Dinsdag staan we er, jongen. Champions League.’ Beide jongens kenden een ander traject, maar om samen in de basis te staan tijdens hun eerste wedstrijd op het hoogste niveau van Europa was zeer speciaal. ‘Alleen maar mooi eigenlijk’, zegt Quinten Timber zelf over dit bijzonder moment.

Wat ook zeer speciaal zal zijn, is de wedstrijd van morgen. De Klassieker in de Johan Cruijff ArenA, waar Quinten dus nooit zijn debuut (voor Ajax) heeft kunnen maken. Quinten was bij de vorige editie in Amsterdam ook nog eens geblesseerd aan zijn knie, dus de supporters mogen er vanuit gaan dat Quinten Timber zich van zijn beste kant wil laten zien. Zondag om 14.30 uur zal het startsein gegeven worden voor de kraker.

Lees ook