'Die hymne horen, dat blijft magisch'

'Die hymne horen, dat blijft magisch'

3 reacties 3
Bron: Feyenoord.nl
Foto: Pro Shots

Iemand die veel mooie momenten in de Champions League heeft meegemaakt is Giovanni van Bronckhorst. Als speler en als trainer kwam hij uit op het hoogste niveau. In de eerste editie van het Feyenoord Magazine, het officiële clubmagazine van de Rotterdamse club, van dit jaar gaat Dennis van Bergen in gesprek met de oud-gediende van Feyenoord.

Van Bronckhorst maakte Feyenoord landskampioen in 2017, na achttien jaar van droogte. Op dit moment zit Gio, zoals hij liefkozend genoemd wordt, zonder club en dat vindt de van Bronckhorst eigenlijk niet zo erg. Hij kan genieten van de relatieve rust in zijn leven, van zijn kinderen, van zelf sporten en natuurlijk van Feyenoord. Als speler won Van Bronckhorst zelf de cup met de grote oren, in 2006 bij FC Barcelona. Maar hij had daarvoor al in het miljoenenbal mogen schitteren als speler van Feyenoord, Glasgow Rangers en Arsenal. Als trainer evenaarde hij dit kunstje bij Feyenoord en Rangers FC. De Champions League wordt door de prijzenpakker als erg bijzonder ervaren: ‘Die hymne horen, dat blijft magisch.’

De terugblik begint bij Gio’s eerste minuten in Europa’s meest belangrijke clubtoernooi. In september 1997 zou van Bronckhorst zijn debuut gaan maken in een uitwedstrijd tegen Juventus. ‘Geloof me: dat doet iets met je als jonge speler.’ De geboren Rotterdammer weet nog dat hij spanning voelde, maar vooral heel veel zin had in de wedstrijd. Hij hoopt dat de spelers van nu, ook op deze wijze naar hun wedstrijden gaan kijken. ‘Voel het vertrouwen, heb het geloof dat je mee kan op dat niveau’. Overigens verloor van Bronckhorst bij zijn debuut maar tijdens de terugwedstrijd werd Juventus met 2-0 opzij gezet, door twee goals van Julio Ricardo Cruz.

Van Bronckhorsts gedachten gaan naar zijn tijd bij de Rangers. Hij ziet zichzelf daar compleet zijn geworden: harder en feller. Ook hierin kan de oud-speler een vergelijk maken met het team nu: ‘Sta je mannetje, ga de strijd aan, wees niet onder de indruk van wie dan ook.’ Deze houding wil de oud-international graag bij het huidige Feyenoord terugzien en hij verwacht, met jongens zoals Hartman, dat deze houding ook getoond gaat worden.

Kippenvel, dat krijgt van Bronckhorst als hij beschrijft hoe hij met Barcelona werd toegejuicht toen zij de Champions League wonnen, door zijn oude team Arsenal in de finale van 2006 te verslaan. Opmerkelijk is dat Van Bronckhorst overal bij was, hij miste geen moment.
Minder gelukkig is Van Bronckhorst over zijn tijd als trainer bij Rangers. In 2022 kwam er een eind aan zijn trainerspositie bij de Schotse club, nadat zij toch de groepsfase van de CL hadden bereikt ten koste van PSV. Op dit moment kriebelt het nog niet bij de successpeler en wacht hij rustig af wanneer hij weer de drang krijgt om te beginnen of een hele mooie kans voorbij ziet komen.

De 0-4 nederlaag van Feyenoord tegen Manchester City in de Champions League in seizoen 2017-2018 kan Bronckhorst zich nog goed herinneren, net zoals vele supporters. Kevin de Bruyne sprak de oud-trainer na de wedstrijd en vertelde dat hij zijn ploeg stevig had ingeprent dat zij er met 100% in moesten gaan en zich niks van het fanatieke Het Legioen moest aantrekken. ‘Een betere sfeer dan in De Kuip bestaat niet’, gaat van Bronckhorst verder. En is daarmee hoopvol voor de wedstrijden die komen gaan voor Feyenoord. Van Bronckhorst verwacht dat Feyenoord zich echt gaat laten zien op het hoogste niveau van Europa. Giovanni van Bronckhorst noemt deze wedstrijden de ‘meest memorabele wedstrijden die je je maar kunt wensen’ en kijkt er naar uit om Feyenoord te zien spelen.

Lees ook