Analyse: Slot kan de conclusie trekken die hij hoopte

Analyse: Slot kan de conclusie trekken die hij hoopte

5 reacties 5
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord heeft gewonnen van sc Heerenveen: 6-1. De Friezen waren slachtoffer van een voetbalshow waarin Slot conclusies heeft kunnen trekken die hij op voorhand hoopte.

Feyenoord treedt in een opstelling aan die niet veel mensen vreemd zullen vinden. Met een ongewijzigd elftal start Slot aan het duel met sc Heerenveen. Een tegenstander die duidelijk naar de Kuip gekomen is om terug te plooien tot de eigen zestien en alleen in spaarzame momenten druk te zetten. Dit was een speelstijl waar de eerdere elftallen van Arne Slot bij Feyenoord nog wel eens moeite mee hadden. 

In eerdere seizoenen waren de Rotterdammers eigenlijk het beste tegen teams die van achteruit opbouwde. Dit waren namelijk teams waar Feyenoord druk op kon zetten, dit was tevens de grootste kwaliteit van de eerdere elftallen van de oefenmeester van Feyenoord. Weinig ploegen kwamen tot de aantallen van de Rotterdammers op de gebieden van hoge veroveringen, aantal schoten uit hoge veroveringen en aantal goals uit deze veroveringen rond de vijandelijke zestien. Met spelers als Alireza Jahanbakhsh, Sebastian Szymanski en Guus Til stonden er ook vaak spelers op het veld bij Feyenoord die uitblonken in dit onderdeel van het spel. 

Slot vond- ook tijdens het kampioensjaar al - dat Feyenoord een kwaliteit ontbeerde in de allerlaatste fase van het voetbal. 'Beloftevolle situaties omzetten in kansen en doelpunten', noemt Slot het regelmatig. Daar heeft de oefenmeester dit jaar duidelijk op in gekocht bij de Rotterdammers. Met spelers als Calvin Stengs en Luka Ivanušec werden er spelers binnengehaald die de voetballende kwaliteiten en de creativiteit bezitten om deze beloftevolle situaties om te zetten in kansen en goals. 

Dat betaald zich dit seizoen al uit. In de wedstrijden tegen Almere City en FC Utrecht werden er al expected goals waardes van boven de 4 gehaald en speelt Feyenoord opvallend makkelijk door dichtgetimmerde defensies heen. Die lijn wordt doorgetrokken tegen sc Heerenveen. 

Want waar van Wonderen vorig jaar in de Kuip met catenaccio voetbal de Rotterdammers tot moeilijkheden dwong, is dit Feyenoord juist sterk tegen ingebouwde defensies.

Dat valt goed te zien aan de doelpunten die gemaakt worden tegen de Friezen. De eerste goal valt vooral toe te schrijven aan de kwaliteiten van Ivanušec en de verbeterde loopacties van Calvin Stengs.

De tweede goal illustreert daarentegen weldegelijk de kwaliteiten van dit Feyenoord in balbezit. Paixão herkent het moment om de pass richting Giménez te spelen. De Mexicaan houdt vervolgens zijn directe tegenstander bezig en trekt hiermee de ruimte voor de opstomende Wieffer. Die schiet vervolgens raak: 2-0.

Bij de opvolgende doelpunten zal Slot zijn conclusie hetzelfde blijven: Feyenoord is beter geworden in het creëren van kansen uit balbezit.

 

Stan Spoel

Lees ook