'Wat een mooi gebaar, wat een klasse straal je dan uit'

'Wat een mooi gebaar, wat een klasse straal je dan uit'

4 reacties 4
Bron: Telegraaf.nl
Foto: Pro Shots

Piet Romeijn wordt in De Telegraaf van vandaag bevraagd door journalist Marcel van der Kraan. Romeijn won met Feyenoord de Europa Cup in 1970 door Celtic FC met 2-1 te verslaan, na verlenging. In het openhartige interview vertelt Romeijn vol passie over die tijd.

De harde rechtsback van Feyenoord was onder de indruk van de supporters van Celtic FC. Romeijn beschrijft de erehaag die supporters van Celtic de volgende ochtend voor hen maakte bij het hotel: ‘Ze stonden daar en allemaal begonnen ze te klappen toen we naar buiten kwamen. Wat een mooi gebaar, wat een klasse straal je dan uit.’ Piet vergelijkt het met nu en is vooral trots op hoe het toen ging onderling met elkaar.

Romeijn heeft de ‘gouden jaren’ van Feyenoord meegemaakt en is daar erg gelukkig mee. De geboren Schiedammer werkte hard, tijdens én na zijn carrière als voetballer, als dakdekker en arbeider in de haven. In het begin van zijn loopbaan als voetballer werkte Romeijn als dakdekker. Willy Kment, trainer van Feyenoord in1967, bracht daar verandering. ‘Wat doe jij nou?’, zei Kment toen hij Romeijn zwaar fysiek werk zag doen. Kment regelde via de supportersvereniging een baan in de haven, waarbij de verdediger van Feyenoord maar enkele uurtjes per dag hoefde te werken.

In het interview gaat Romeijn in op zijn favorieten: Geertruida, Hancko en Trauner. ‘Trauner vind ik echt een kanjer, maar dat is Hancko naast hem ook.’ Niet alleen de verdedigers kunnen op zijn complimenten rekenen, maar ook de Mexicaanse spits Gimenez krijgt alle lof. Romeijn constateert dat Feyenoord zelden zo'n goede spits in huis heeft en vindt het verschrikkelijk jammer dat Gimenez geschorst is tegen Celtic.

Als Romeijn terugkijkt naar zijn eigen (finale)wedstrijd tegen Celtic, ziet hij terugkijkend dat het tempo laag was en het niveau minder hoog dan verwacht. Romeijn zelf werd in de tweede helft van de verlenging gewisseld, de enige wissel tijdens 120 minuten voetbal. 
Romeijn roemt de spelers met wie hij op het veld stond en zag toen dat Celtic dit niet verwacht had. Naast matchwinner Ove Kindvall is Romeijn lovend over de gehele voorhoede, Coen Moulijn wordt nog extra uitgelicht: ‘Coentje was de beste voetballer met wie ik ooit op een veld heb gestaan. Wat hij kon, was werkelijk geweldig.’

Als aandenken aan de wint heeft de hardwerkende verdediger sinds die tijd een ketting met bal en cup eraan. De aankomst in Amsterdam, op Zestienhoven kon niet geland worden door de mensenmassa die Feyenoord stond op te wachten, was onvoorstelbaar. Maar het gekkenhuis op het stadhuis in Rotterdam, zal Romeijn nooit vergeten: ‘Ik ben van het winnen van die finale niet echt rijk geworden, maar het heeft mijn leven wel rijker gemaakt.’

Romeijn geeft Feyenoord kans, aanstaande dinsdag tegen Celtic, vanwege de goede manier van voetballen. Romeijn maakt zelfs een vergelijking tussen zijn team onder Ernst Happel en het team van nu.

Lees ook