COLUMN | De balans opmaken

COLUMN | De balans opmaken

17 reacties 17
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Tijden veranderen. En wat een heerlijke (en bijzondere) tijd is het om nu Feyenoordsupporter te zijn. Moesten we het ooit doen met aanvallende ‘versterkingen’ als Wesley Verhoek en Mitchel Te Vrede, nu kopen we gericht goede spelers en kijken we verder dan de Nederlandse grens.

In het lijstje met de 10 duurste aankopen ooit van Feyenoord, zitten er 5 bij de huidige selectie. Hancko, Timber, Zerrouki, Stengs en de duurste aankoop ooit: Ueda. Die liet gisteren zien dat hij een prima vervanger is voor Santiago Gimenez. Hij maakte zo’n typische spitsengoal, aannemen, wegdraaien en schieten. Schitterend. 

Ik zeg 5, maar het moeten er eigenlijk 6 zijn. De transfersom van Luka Ivanušec loopt als het goed is nog op tot zo’n 8 miljoen en dan mag ‘ie ook in dit rijtje. In de categorie lang verwacht en toch gekomen, maakt de Kroaat de verwachtingen meteen meer dan waar. Daar gaan we echt nog veel plezier aan beleven. En Stengs lijkt na een nieuwe kapper ook zijn draai te hebben gevonden.

Dat er in het lijstje met de duurste uitgaande transfers ooit, ook een stuk of 5 van de laatste 2 seizoenen staan (Malacia, Kökçü, Aursnes, Senesi, Sinisterra), zegt genoeg over het huidige Feyenoord. En het getuigt van een goed beleid met visie. Na het kampioenschap van 2017 stortte het zo’n beetje in elkaar, nu trekken we de lijn gewoon door. Eindelijk.

Enfin, even de balans opmaken na het verstrijken van de transferdeadline. Deze zomer is er in Rotterdam Zuid zo’n 36 miljoen euro binnengekomen aan transfers. Daar tegenover heeft Feyenoord ruim 37 miljoen euro uitgegeven, bijna quitte dus. De tijd dat ieder dubbeltje omgedraaid moet worden lijkt definitief voorbij. Helemaal als je bedenkt wat er nog aan potentiële klappers rondloopt. What a time to be alive.

De totale marktwaarde van de selectie van Feyenoord is op dit moment zelfs de hoogste van Nederland! Bijna 205 miljoen, volgens transfermarkt.nl. Waar Ajax en PSV beiden zo’n 187 miljoen waard zijn. Maar goed, kijk ook even wat zij verkocht hebben. Als Geertruida verkocht was, zat Feyenoord ook rond de 180 miljoen marktwaarde. Deze cijfers zijn dus indicatief, vertekenend en boeien mij wat dat betreft iets minder. Een elftal dat ‘op papier beter is’ heb je niks aan. Maar toch: Feyenoord Rotterdam met de hoogste marktwaarde van de Eredivisie, wat een weelde. Ik denk dat we terug moeten gaan tot de jaren 70 wanneer dit voor het laatst voorkwam. Dus ik geniet er maar even met volle teugen van.

Wouter

Lees ook