Analyse: Stengs is (nog) geen Orkun Kökçü

Analyse: Stengs is (nog) geen Orkun Kökçü

59 reacties 59
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord heeft op bezoek bij Sparta gelijkgespeeld: 2-2. Analyse van een wedstrijd waarin blijkt dat Stengs geen Kökçü is.

Arne Slot gaf voor de wedstrijd al prijs dat hij wellicht met Calvin Stengs naast Mats Wieffer ging spelen. De bedoeling daarvan is duidelijk: Feyenoord moet creatiever worden. Met de creatieveling hoopte Slot zijn middenveld meer creativiteit te geven van achteruit.

Al snel valt het idee van de oefenmeester hierin te zien. Stengs komt zich veelvuldig aanbieden bij de centrale verdedigers om de bal op te halen. Daarnaast heeft hij de vrijheid om zich overal op het veld aan te bieden. 

Door het vertrek van Orkun Kökçü is Feyenoord de nodige creativiteit verloren. Ook had de middenvelder veel vrijheid om te zwerven over het veld. Die rol ziet Slot nu voor Stengs. Niet geheel onlogisch is Stengs vervolgens ook de speler die belangrijk is bij de kansen van Feyenoord. Een keer is hij de man die de aanval opzet, de andere keer heeft hij zelf een open kans. 

Toch is hij ook de reden dat Feyenoord niet vaker door de verdediging van de stadsgenoten heen speelt. De middenvelder sluit namelijk nog onvoldoende rond de zestien van Sparta aan om ook daar zijn voeten te laten spreken. De keer dat hij wél aansluit, is het dan ook direct een grote kans.

Toch loopt het in de eerste helft nog niet bij de Rotterdammers, op het middenveld klopt de afstemming zonder bal óók nog onvoldoende. Dit heeft als gevolg dat Jonathan de Guzman of Joshua Kitolano continu ruimte heeft om in veel vrijheid het spel te verdelen. Dit ontstaat doordat Mats Wieffer zijn man volgt en die juist uit de ruimtes beweegt tussen de verdediging en het middenveld van Feyenoord. 

Niet geheel onlogisch is het dan ook een middenvelder van Sparta die aan de basis staat van het eerste doelpunt van de wedstrijd. Jonathan de Guzman kan vrij aannemen omdat Calvin Stengs hem over wil geven aan een teamgenoot. Er is alleen geen Feyenoorder in de buurt om zijn tegenstander over te nemen. De Guzman kan vervolgens vrij voorgeven en Brym tikt binnen: 1-0.

De 2-0 begint wederom bij Jonathan de Guzman. Na balverlies rondom de zestien van Sparta worden de Rotterdammers eruit gecounterd. Eerst is Stengs minder snel bij de bal dan oud Feyenoorder de Guzman, daarna wordt Hancko onvoldoende gesteund. Als klap op de vuurpijl arriveert ook Mats Wieffer nog te laat in de eigen zestien. Brym staat wederom op de juiste plek om binnen te schieten: 2-0.

Juist wanneer Calvin Stengs naar de kant gehaald wordt en Slot weer met 'Powerplay' begint, creëert Feyenoord weer de nodige kansen, en volgt zelfs een goal. Na een voorzet van Igor Paixão wordt de 2-1 binnengekopt door Santiago Giménez. 

Ook de 2-2 valt nog door een voorzet die goed valt voor Leo Sauer.

Conclusie

Feyenoord is nog altijd té afhankelijk van 'Powerplay'. Om dit elftal wederom succesvol te maken, zal Slot er nog een aantal creatieve spelers bij moeten krijgen om ook voor het laatste kwartier tegenstanders kapot te spelen. Daarnaast moet de ideale samenstelling op het middenveld nog altijd worden gevonden.

Stan Spoel

Lees ook