DE TEGENSTANDER | Fris Fortuna ambitieus: 'Elke wedstrijd winnen'

DE TEGENSTANDER | Fris Fortuna ambitieus: 'Elke wedstrijd winnen'

7 reacties 7
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord trapt op zondag 13 augustus af tegen Fortuna Sittard, uit Limburg. In de allereerste speelronde van het seizoen 2023/2024 zal de bal om 14:30 gaan rollen. In het stadion van de Landskampioen is Rob Dieperink de scheidsrechter. De VAR deze middag is Jochem Kamphuis.

 

Historie
Feyenoord speelde 53 keer eerder tegen Fortuna Sittard en won daarvan 31 keer. In Rotterdam speelden de teams 26 wedstrijden waarvan Feyenoord er 18 won. In het voorgaande seizoen speelde Feyenoord verrassend gelijk, thuis tegen Fortuna. De laatste editie in de Kuip van Feyenoord Fortuna werd 1-1. In de historie van ontmoetingen blijkt dat 5-0 de grootste overwinning van Feyenoord was tegen de ploeg uit Sittard. Fortuna Sittard, Roda JC, VVV Venlo en MVV Maastricht zijn al jaren onderwerp van discussie. De vier clubs zijn in het verleden meermaals gelinkt aan een potentieel FC Limburg. Toch verstommen deze plannen vaak even snel als ze opkomen zeker nu Fortuna goed presteert en de vijandigheden onderling oplaaien. De ploeg uit Sittard is sinds de Turkse overname een vaste Eredivisiekracht, maar wist vorig seizoen na een dramatisch begin onder Julio Velazquez moeiteloos te handhaven.

Actueel
Zeg je Fortuna Sittard, dan zeg je automatisch Burak Yilmaz. De Turkse wereldster tekende een contract voor maar liefst zeven jaar vanwege de connectie met de eigenaar. De spits was in 26 wedstrijden betrokken bij 14 goals, maar liet zijn contract ontbinden en vertrok met de noorderzon om assistent trainer te worden bij Besiktas. Fortuna liet ook Velazquez gaan en trok Danny Buijs aan als nieuwe coach. Basisspelers Cox, Navarro, Erdogan en Musaba vertrokken allemaal transfervrij. Sierhuis, Dijks, Koopmans, Markelo, Fofana en Halilovic vonden hun weg juist naar Sittard. Alleen voor Sierhuis hoefde een transfersom neergelegd te worden. Danny Buijs stond in zijn carrière al zeven keer eerder tegenover Feyenoord, daarvan verloor de trainer slechts twee ontmoetingen. Buijs zag zijn oude club Groningen degraderen en was zelf slechts vier maanden werkzaam bij KV Mechelen. Bij Fortuna wil de voormalig Feyenoordspeler laten zien het trainersvak niet verleerd te zijn. Buijs liep onlangs nog even rond op Varkenoord om de werkwijze van Arne Slot van dichtbij te bekijken.  

Analyse tegenstander
Kaj Sierhuis is de opvolger van Burak Yilmaz. Wie deze zin pakweg vier jaar geleden had geroepen was voor gek verklaard. De spits scoorde in de voorbereiding geen enkel doelpunt. De ploeg uit Sittard speelde zeven oefenduels waarvan het er drie won. VVCS, het team van contractloze spelers, Millwall en VVV-Venlo wist de ploeg van Buijs te verslaan. Noslin Cordoba en Halilovic scoorden vrijwel alle doelpunten in de voorbereiding. Uit de oefenduels lijkt het er alle schijn van te hebben dat de ploeg uit Sittard in een klassieke 4-3-3 gaat spelen met twee behendige technische buitenspelers. Het is vanwege de sterk wisselende opstellingen van Fortuna in de voorbereiding lastig te zeggen welke elf aan de basis zullen staan. In een interview met L1 toont Buijs zich onverminderd ambitieus. Omdat de transfermarkt nog even open is en in januari weer open gaat wil Buijs geen positie op de ranglijst aanwijzen. “Mijn doelstelling is heel simpel, elke wedstrijd winnen.”

 

Vermoedelijke opstelling
Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Dijks; Rosier, Ferati, Özyakup; Córdoba, Gladon, Noslin

Lees ook