COLUMN | Back to life, back to reality

COLUMN | Back to life, back to reality

19 reacties 19
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Het is een apart fenomeen: Feyenoord als titelfavoriet het nieuwe seizoen in. Waar onze twee grootste concurrenten door trainerswissels en transferperikelen in de zomermaanden leken te ploeteren, leek Feyenoord voor de competitiestart als enige zijn zaakjes op orde te hebben.

Voor een hele generatie Feyenoordsupporters zal dit fenomeen helemáál onwerkelijk zijn. Ik moest even in mijn geheugen graven wanneer we voor het laatst zó vol vertrouwen de zomerstop doorfietsten. Ik kan me eigenlijk alleen 2002/2003 herinneren (na de UEFA-cup met een vrijwel intact team) en het seizoen met de helikopter der helikopters, 2007 geloof ik. Maar een enorm aantal gelouterde spelers, waaronder Gio en Makaay, bleek geen garantie voor succes. Sterker nog, Feyenoord was hierna bijna failliet.

Als doorgewinterde (lees: sceptische) seizoenkaarthouder dacht ik daarom al dat er een addertje onder het gras moest zitten. Laten we niet te vroeg juichen, zei ik vorige week nog tegen een medesupporter. En vooral niet lachen om Ajax. Of de beste speler van PSV die voor een prikkie wegging. Want, wat bleek vrijdag tegen de Eindhovenaren? Juist.

We wisten al dat we met het vertrek van Kökçü en Szymański flink wat druk naar voren en voetballend vermogen hebben ingeleverd. En bovendien aardig wat goals en assists, helemaal als je het vertrek van Idrissi ook meeneemt. Het middenveld was dan ook niet best.  Zerrouki moet zijn draai nog vinden en Wieffer leek een beetje te verzuipen zonder zijn oude vertrouwde aanvoerder naast hem. Stengs is verder een prima aanwinst. Nu nog Luka Ivanušec en dan heb ik er alle vertrouwen in dat dit nog goedkomt. Alleen… Geertruida. Die ga je missen. Want Pedersen viel ook weer door de mand als rechtsback. Als het waar is dat Feyenoord 30 miljoen ontvangt moet je gelijk doorschakelen en een of twee goede (!) verdedigers halen die er meteen staan.

Ik was ook een beetje geschokt van het niveau van sommige wissels. Als je rond de 60e minuut bij 0-0 wisselt om te winnen, moet je kwaliteit inbrengen. Maar niet Dilrosun. Minteh leek nergens op, Van den Belt (nog) te licht en waar was Leo Sauer eigenlijk? Hopelijk hebben we daarom met Ueda een speler aangetrokken die wél het verschil kan maken. En hij zal aan de bak moeten, want Santi zit in de Champions League de eerste twee wedstrijden op de tribune. Maar eerst op naar zondag. Vamos!

Wouter

Lees ook