De toonaangevende jeugdopleiding van Feyenoord

De toonaangevende jeugdopleiding van Feyenoord

Duizenden Nederlandse jongens en meisjes zijn lid van een voetbalvereniging en spelen ieder weekend actief hun wedstrijden. De droom van veel van deze kinderen is om profvoetballer te worden bij een gerenommeerde Nederlandse voetbalclub. Dit is niet voor iedereen weggelegd en vergt op jonge leeftijd al veel begeleiding. Hiervoor heeft Feyenoord de toonaangevende Feyenoord Academy opgericht.


Feyenoord Academy
Feyenoord Academy is de jeugdopleiding van Feyenoord. Hier worden jongeren opgeleid om uiteindelijk profvoetballer te worden voor (hopelijk) het eerste team van Feyenoord. Hierbij wordt samengewerkt met LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs & Topsport) scholen. Zo worden school en voetbal goed op elkaar afgestemd en missen leerlingen geen lesstof en kunnen zij zich toch voorbereiden op een professionele voetbalcarrière. Voor spelers van onder de 13 tot en met spelers onder de 19 is er de dagopleiding. Voor spelers onder de 8 tot en met onder de 12 is er de avondopleiding. Het is een zeer serieuze opleiding, waarbij leerlingen niet zomaar een dag vrij hebben om achter de televisie te genieten van een alles in 1 pakket. Er is een strak programma, met lessen op school en een trainingsschema. Niet iedereen wordt zomaar toegelaten tot de Feyenoord Academy. Meestal worden leerlingen gescout. Leerlingen zijn dus echte talenten die de wilskracht en mentaliteit hebben om voor het hoogste doel te gaan: de eerste selectie van Feyenoord.

Specialisaties
Feyenoord Academy maakt gebruik van drie specialisaties om hun leerlingen volwaardig te laten ontwikkelen: studie, performance & medisch en voeding. Bij de specialisatie studie wordt er aandacht besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van de leerling. Ze worden tijdens de studie dusdanig opgeleid dat zij eventueel ook een andere maatschappelijke carrière kunnen opbouwen, mocht hun voetbalcarrière geen doorgang vinden. Het performance & medisch onderdeel omvat de fysieke ontwikkeling van de leerling. Er wordt een sterk lichaam gekweekt dat gereed is om te presteren. Nadruk wordt gelegd op het maken van persoonlijke keuzes. Dus niet kiezen voor de hele dag achter de tv zitten, maar bezig zijn met beweging en ontwikkeling van het lichaam. In het verlengde hiervan wordt er aan voeding veel aandacht besteed. Via de eigen sportdiëtist van de Feyenoord Academy, krijgt iedere leerling een voedingsschema op maat. Tevens krijgen leerlingen op groepsniveau informatie en lessen over voeding.

Het uiteindelijke doel
Het uiteindelijke doel is om in de eerste selectie terecht te komen. Feyenoord heeft als doelstelling dat de helft van de spelers die in Feyenoord 1 spelen uit de jeugdopleiding moeten komen. In de praktijk groeien jaarlijks twee leerlingen van Feyenoord Academy door naar Feyenoord 1. Onder Feyenoord 1 staat het elftal van Jong Feyenoord. Hierin zitten reservespelers van het eerste elftal en ook spelers van Feyenoord Academy. Leerlingen die hier spelen verlengen hun opleiding zo met twee jaar en kunnen alsnog in Feyenoord 1 terechtkomen. De spelers van Feyenoord Academy spelen in Feyenoord onder 19. Hier doen leerlingen de nodige praktijkervaring op, zowel landelijk als op Europees niveau.

Discussieer mee! 4 reacties