COLUMN | Steven Berghuis: eindelijk dé grote leider van Feyenoord

COLUMN | Steven Berghuis: eindelijk dé grote leider van Feyenoord

Hij is al jaren één van de belangrijkste Feyenoorders, maar dit seizoen heeft hij zich ontpopt tot een speler waar de club niet meer zonder kan: Steven Berghuis. Zijn rare tackles - bij voorkeur op eigen helft - zijn verleden tijd; de creatieve linkspoot is uitgegroeid tot niet alleen de beste speler van het elftal, hij is ook de onbetwiste leider.


Sinds de komst van Dick Advocaat kijk ik weer met plezier naar Feyenoord. Onlangs kwam een opvallend lijstje voorbij: de statistieken van Feyenoord (schoten voor, schoten tegen, balbezit) zijn onder Advocaat niet beter dan onder zijn geflopte voorganger Jaap Stam. Het is het bewijs dat statistieken niets - of in ieder geval weinig - zeggen.

Onder Advocaat staat Feyenoord niet alleen beter bij balverlies (op zondag na), ook aan de bal is het spel zichtbaar beter geworden. Analisten die steevast anders durven te beweren, hebben het dramatische veldspel onder Stam uit hun geheugen gewist. En geef ze eens ongelijk. Daarnaast speelt het elftal met meer vertrouwen, is het een eenheid en ontwikkelen spelers zich individueel beter. Orkun Kökçü bijvoorbeeld, die na Berghuis inmiddels de belangrijkste Feyenoorder is (in balbezit).

Dé grote man is dus Berghuis, zo bewees hij zondag opnieuw, dit keer in een wedstrijd tegen PEC Zwolle. Met twee doelpunten en één assist had hij een aanzienlijk aandeel in de 3-4 overwinning in een knotsgek duel. Zijn intelligente passes zijn van grote schoonheid, zijn statistieken spreken voor zich: dertien doelpunten en zeven assist in de Eredivisie dit seizoen. Daarnaast gedraagt hij zich op het veld nu ook echt als een leider, en is hij het gezicht van Feyenoord onder Advocaat: hij wil per se winnen, gaat voorop in de strijd en neemt zijn teamgenoten daarmee op sleeptouw.

Voor de camera oogt Berghuis volwassen. Hij is niet uit zijn mond gevallen, kan een goede analyse geven van een wedstrijd en wat ik prettig vind: hij eist een hoog niveau van zijn ploeggenoten en van Feyenoord. Dat is wat bij een club hoort die graag mee wil doen in de top. Handen uit de mouwen-gelul is niet genoeg.

De vraag is of Feyenoord Berghuis komende zomer kan behouden. In de huidige voetbalwereld wordt een speler met de statistieken van Berghuis opgemerkt door clubs uit het buitenland. Voordeel voor Feyenoord is dat de international een paar jaar geleden is mislukt in Engeland en inmiddels al 28 jaar oud is. Er wordt wel twee keer nagedacht voor er een bod wordt gedaan op de aanvaller. Nadeel voor Feyenoord, mocht de club Berghuis willen verkopen, is dat zijn verleden en leeftijd de vraagprijs drukt.

Enfin, in de huidige markt mag Feyenoord haar topspeler niet voor onder de vijftien miljoen euro verkopen. Mogelijk dat een goed EK helpt. Koeman, die nog altijd kampt met de blessure van Memphis Depay, zal de verrichten van Berghuis goed in de gaten houden.

Ik hoop tegen beter weten in dat wij komende seizoen nog in De Kuip mogen genieten van Berghuis en Kökçü, anders is dat bij Jens Toornstra en Nicolai Jørgensen. Nu het veldspel van Feyenoord beter wordt, gelden zij steeds vaker als de grote dissonant. Mogelijk is het komende zomer toch echt tijd om door te selecteren en te bedanken voor bewezen diensten. Een mooi vertrek door de voordeur kan nog.

Zo wachten spannende maanden, niet in de laatste plaats op het veld. Behouden Feyenoord en Berghuis de huidige vorm, liggen er de komende weken nog mooie dingen in het verschiet.

Peter

Discussieer mee! 27 reacties

Gast7404828625

Je plaatst een bericht als Gast7404828625