'Als supporter ben je snel geneigd om dat te denken'

'Als supporter ben je snel geneigd om dat te denken'

Vanaf dit kalenderjaar blikt FR-Fans.nl in de nieuwe rubriek FR-TALK iedere maand terug met een Feyenoordsupporter op de afgelopen maand. In de maand juli hadden we een gesprek met Sascha Visser.


Visser (30) is oud voetballer van Feyenoord, Excelsior en Sparta. Hij doorliep bij de clubs alleen de jeugdopleiding. Ook speelde, de ondertussen oud-acteur, in 2007 en 2008 de rol van Steven in de comedyserie Kees en Co in seizoen zeven en acht. “Ik ben gestopt met voetballen omdat ik vond dat ik niet de allerbeste voetballer was. Toen de opnames voor Kees en Co begonnen ben ik me daarop gaan richten. In die serie kon ik een prima rol vervullen door wat grappige en bijdehante opmerkingen te maken. In die serie kon ik mezelf zijn. Daarna ben ik voornamelijk gaan presenteren bij onder andere TMF en de AVROTROS. Sinds twee jaar heb ik een eigen videobedrijf waar nu vijf mensen werken. Wij maken video’s in opdracht van bijvoorbeeld Defensie en het AD en zijn ook Youtube experts waardoor we de juiste Youtubers koppelen aan de juiste merken om het bereik te vergroten van die bedrijven. Dat loopt erg goed.”

Amerikaanse miljoenen in Feyenoord
Nadat bekend werd dat De Jong vertrok bij de club, nam de Rvc gelijk het heft in handen door een aantal stappen te zetten die De Jong niet wilde zetten. Een daarvan is dat de club nu in gesprek is met Amerikaanse investeerders om geld binnen te halen, wat de Rotterdammers op dit moment niet hebben. “Het mes snijdt aan twee kanten. Zijn zij bereid door te investeren zonder het hart van het legioen uit het oog te verliezen of gaat het puur om het behalen van snelle winsten? Ik vind het moeilijk om een oordeel te vellen omdat ik er niet alles van weet, maar een ding is zeker; er moet iets gebeuren om de kloof te dichten met PSV en Ajax.”

Engels karakter in trainen
Ondertussen zitten de eerste twee maanden van Jaap Stam als hoofdtrainer erop. Zowel Stam als Feyenoord gaven aan dat het een match made in heaven moest zijn. “En dat lees ik ook in verschillende artikelen. Stam moet een no nonsens type zijn die keihard werkt”, vervolgt Visser. “Dat past bij onze club. Hij vraagt alles van z’n spelers. In Engeland wordt voetbal heel anders beleeft, zelfs op het tweede niveau bij zijn oude club Reading FC, zei Jaap Stam zelf in een artikel. Het is daar veel proffesioneler dan in Nederland. Dus wat onze trainer nu doet door bijvoorbeeld langer te trainen is dat erg goed. Het zal een omslag zijn geweest voor de spelers, maar dat is dan eenmaal zo.”

Visser gaat nog even door op de manier van werken van de 47-jarige trainer: “Stam zei ook dat Feyenoord niet in staat is om spelers te halen van een hoger niveau en voor meer geld, zoals PSV en Ajax dat wel doen. Sterker nog: er worden spelers door hen bij ons vandaan gehaald. Maar misschien moeten we ons gaan focussen op dingen waarin we de rest wel af kunnen troeven zoals fitheid, conditie. En dat zijn hele wijze uitspraken. Dat verklaart ook een andere manier van trainen. Bovendien: in tegenstelling tot oud-trainer Giovanni van Bronckhorst, geeft Stam veel meer vrijheid weg aan de pers, waardoor hij veel duidelijker verwoord waar hij met de club naar toe wil gaan. En dat is iets waar supporters wat aan hebben.”

Berghuis wil hogerop
De oud-voetballer van Feyenoord weet dat het een behoorlijke klus gaat worden voor de club om zo hoog mogelijk te eindigen, zeker nu de selectie nog niet sterk genoeg is. En de kans dat na Tonny Vilhena ook Steven Berghuis vertrekt is groot. Visser: “Ik denk nog steeds dat hij weggaat. De nummer tien zal in eerdere oefenwedstrijden, zoals tegen Redbull Salzburg (3-1 verlies) gedacht hebben: dit is dus Champions League niveau en Feyenoord zal straks actief zijn in de Europa League. Dan moet je nog maar hopen dat de Rotterdammers tegenstanders treffen waardoor je minstens de groepsfase haalt. En ik denk dat Berghuis graag actief wil zijn bij een club die structureel wel meedoen om de Champions League plekken, ook al zijn ze nu niet door. En dat kan met PSV.

Dat Berghuis een stap overweegt is dan ook begrijpelijk. Als voetballer heb je ongeveer vijftien jaar om het uiterste uit je carrière te halen. Zowel fysiek, sportief als financieel. En bij PSV is die kans veel groter dan bij onze club. Qua middelen, qua Champions League en qua prijzen dat je kunt pakken. Zoals Georginio Wijnaldum dat ook heeft gedaan. Dat was pijnlijk voor Feyenoorders, maar de stap is te begrijpen. En als je eerlijk bent: wij hebben ook veel aan Berghuis gehad en misschien moet je hem daarom ook wel die stap gunnen. Maar dan voeg ik er wel aan toe dat Feyenoord vast moet houden aan de hoofdprijs. Dat wat ze ook minstens voor hem willen hebben.”

Kans om te ontwikkelen
Eerder vertrok Vilhena al bij de club. Mocht Berghuis ook vertrekken komt er helemaal ruimte voor jeugdspelers, iets waar Feyenoord het komende jaar weer volop op wilt gaan inzetten. Visser is optimistisch. “Er zijn veel voorbeelden geweest van jeugdspelers die er snel moesten staan. Een aantal van hen, zoals Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi of Stefan de Vrij hebben dat gered omdat er toen geen geld was voor andere spelers. De druk was toen ook anders dan nu. En Rick Karsdorp, die de kans kreeg als rechtsback in plaats van nummer tien, heeft het ook gered. Maar hij kreeg de kans en werd goed begeleid. Wat ik bedoel te zeggen is dat spelers, zoals Orkun Kökcü of Achraf El Bouchataoui, de kans moeten krijgen om te spelen. Maar ze moeten niet te snel willen gaan in hun ontwikkeling. Wat het zal me verbazen als de talenten in een keer vierendertig wedstrijden lang kunnen spelen. Je hebt er meer aan dat de talenten er over twee jaar goed staan, dan dat je eerst twee jaar gaat strubbelen met dingen waardoor ze lang niet zo goed worden.”

Aanwinsten
Tot nu toe haalde Feyenoord Luciano Narsingh (vleugelaanvaller), Liam Kelly (middenvelder), Leroy Fer (middenvelder) en Nick Marsman (keeper) op. “Kelly kende ik nog niet. Ik ben dan zo’n freak die meteen op YouTube gaat kijken wat voor kwaliteiten die jongen in petto heeft. Dat is me niet tegengevallen. Ik dacht meteen: dat is de verbeterde versie van Jordy Clasie. Ik zag een klein mannetje lopen die bewegelijk is, assists geeft, maar ook doelpunten maakt. Hij is goed aan de bal en een steekpass geeft. Zeker als Stam ook al met hem gewerkt heeft geloof ik er direct in.

Bij Narsingh kreeg ik gelijk het gevoel Ruben Schaken bij. Heb je er weer zo een. Maar hij zou heel goed kunnen doen waar Feyenoord om vraagt. Het is namelijk een snelle buitenspeler met een voorzet. Daardoor is hij niet bij te houden. Ruben Schaken maakte altijd een paar goede acties en gaf een voorzet en dat lukte altijd.

Ik denk dat Stam hem expres heeft gehaald. Daardoor heb je Sam Larsson en Narsingh als buitenspelers en kan hij Berghuis op de tien-positie zetten. Als Berghuis blijft. Maar eigenlijk heb je ook nog een spits nodig. Nicolai Jørgensen ligt er weer voor een paar weken uit en dan heb je alleen nog Dylan Vente.”

Strijd tussen twee keepers
“Ik verwacht wel dat Marsman straks een rol gaat spelen. Justin Bijlow en Kenneth Vermeer gaan het met elkaar uitvechten wie de eerste keeper wordt. Ik zou graag Bijlow zien als eerste keeper. Het is een geboren Feyenoorder die nog op vak S zou staan als hij geen speler was en komt uit de jeugdopleiding van de club. Maar misschien dat Stam voor Vermeer kiest. In voetballende kwaliteiten is Vermeer wellicht iets beter, in de lucht is Vermeer iets kwetsbaarder, maar op de lijn juist erg goed. Het nadeel is dat een van de twee weg wilt op het moment dat je niet speelt. Dat is nou eenmaal wat er gebeurt bij het spelen bij een topclub.”

Oscar van Bekkum

Lees meer over:

Discussieer mee! 16 reacties

Gast9815314462

Je plaatst een bericht als Gast9815314462