'Frenkie de Jong had voor Feyenoord kunnen spelen'

'Frenkie de Jong had voor Feyenoord kunnen spelen'

Vanaf dit kalenderjaar blikt FR-Fans.nl in de nieuwe rubriek FR-TALK iedere maand terug met een Feyenoordsupporter op de afgelopen maand. In de maand februari hadden we een gesprek met Christopher Blok. 


Christopher Blok is huisdichter, muziekliefhebber, maar bovenal Rotterdammer(t) en Feyenoorder. Hij zette Ajax te kijk op Radio 1 in de kampioensweek in 2017 en is vaste gast bij de Talkshow Gelûl in Walhalla in Rotterdam.

Feyenoord boekte een geweldige overwinning op Ajax eind januari (6-2), maar verloor daarna van Excelsior. “Iedereen zei het al: Feyenoord gaat verliezen van Excelsior. De ploeg is zo bang om fouten te maken. Terwijl de angst gewoon tussen je oren zit. Dat leidt dan tot dit soort resultaten als tegen Excelsior-uit (2-1) en FC Groningen-uit (1-0). Het gebeurt al jaren. Je ziet in dit soort wedstrijden gebeuren dat de ploeg het laat gaan. Ze geloven niet meer in de competitie. Maar als je tegen Fortuna Sittard gewoon een resultaat haalt en je gaat met dezelfde instelling en vertrouwen de andere wedstrijden in dan haal je nog veel meer punten binnen. Dan stond je nu bovenaan. Want wees eerlijk: PSV en Ajax doen het na de winterstop ook niet goed. Ze lieten zelf al wat punten liggen.”

Niet bang voor fouten
Blok gaat verder op z’n mening dat de ploeg bang is om fouten te maken. “In de wedstrijd tegen Ajax (6-2), speelden ze een slecht eerste kwartier. De ploeg was bang om fouten te maken. Maar daarna durfden ze daar doorheen te spelen. Als je die stap maakt dan zie je dat het veel soepeler gaat lopen. Het team begon alle persoonlijke duels te winnen. Dat was tegen PSV net zo. Dan zie je gewoon dat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst de betere van het spel heeft en de wedstrijd domineert. Het is jammer dat het in Eindhoven 1-1 is gebleven. Als Sven van Beek die domme rode kaart niet had gepakt - Kenneth Vermeer had de bal makkelijk kunnen hebben - dan waren de Rotterdammers eroverheen gewalst. PSV liet niks zien. Het is onbegrijpelijk dat de Eindhovenaren bovenaan staan, want al het hele jaar vind ik ze niet goed voetballen. Alleen de resultaten hebben ze mee en afgelopen zondag dus ook weer dat geluk. Ze zijn de lachende derde, want Ajax en Feyenoord hebben het qua punten af laten weten in wedstrijden.”

“Mijn Amsterdamse vrienden bellen mij altijd als het slecht gaat met Feyenoord. Elke keer als we verloren hebben. Als ik dan op zondag twintig gemiste oproepen heb dan weet ik alweer hoe laat het is. Bij de 6-2 overwinning kon ik hen terug pesten. Helaas bleef het bij die ene keer, want de Rotterdammers vielen terug in de angst waarover ik het had. Dus ik zal heel wat telefoontjes krijgen, haha. Maar goed, ik neem zelf vaak op als zij mij bellen, maar andersom vaak niet. Onsportief natuurlijk, haha. Op één na dan. Die pakt het wel sportief op. Wat ik nog even kwijt wil over de 6-2 overwinning is dat ik voor alle Amsterdamse artiesten alles ging aanpassen op die uitslag. 62% belastingtarief, kaartverkoop op 6-2. Alles. Dus dan merk je al dat het ook bij mij echt speelt. Dan is de nederlaag in de beker extra zuur.”

‘Nieuw stadion voetbal niet mee’
Deze maand werd ook bekend dat Adriaan Visser als wethouder van D66 van de gemeente Rotterdam opstapte. Visser had onder andere het grote project Feyenoord City onder zijn hoede. Blok is keihard als het gaat over een nieuw stadion. “Het argument dat Feyenoord met een nieuw stadion over de top twee heen gaat is een zwak argument. Want een nieuw stadion voetbalt niet mee. Het stadion is geen speler. Als je de komende zes jaar kampioen wordt en Champions League speelt kun je je eigen stadion betalen. Ik ben niet helemaal tegen een nieuw stadion, maar het gaat op de manier waarop. Bij wie vraag je een lening aan, wat zijn hun voorwaarden? Als de garanties niet zwart op wit staan loop je veel te veel risico’s.”

“Uiteindelijk zit het probleem niet in een nieuw stadion. Het zit hem in de manier waarop je het beleid voert. Oud voorbeeld: je betaalt veel miljoenen euro’s voor Lazovic en hij gaat voor één miljoen de deur uit, dan schiet je er niks mee op. Feyenoord haalde ook spelers als Michael Mols terug. Je haalt in al die jaren zoveel miskopen waardoor je ook veel geld misloopt. Er is geen goede scouting. Bij Ajax lopen dezelfde jongens voor miljoenen de deur uit. Van Wesley Sneijder tot Frenkie de Jong. Terwijl bijvoorbeeld een Frenkie de Jong voor Feyenoord had kunnen spelen. Zijn hele familie is voor de Rotterdamse club. Dus weer loopt de club wat mis. Dit is niet alleen van nu, maar dit is van alle tijden geweest. Ik begrijp niet dat het niet verandert en dat je het niet op een andere, wellicht betere manier kunt invullen. Dus eerst een goed beleid, dan pas een nieuw stadion.”

Oscar van Bekkum

Discussieer mee! 48 reacties

Gast4791549035

Je plaatst een bericht als Gast4791549035