'Robin, blijf toch voetballen, blijf bij ons'

'Robin, blijf toch voetballen, blijf bij ons'

Feyenoord won gisteren overtuigend van Ajax. Waar de Amsterdammers worden geroemd om hun spel, liet Feyenoord zien dat het goed kan voetballen en meer passie en strijd in een wedstrijd kan leggen, met als absolute uitblinker Robin van Persie.


Ook Willem Vissers schrijft een ode aan Van Persie in zijn column in de Volkskrant. “De nieuwe generatie hemelbestormers legt het af tegen de oudgediende, relikwie van een vorige generatie. Wat is het toch ontzagwekkend mooi om Van Persie te zien voetballen. Eén balletje is genoeg voor de omkering. Hij draait weg bij Matthijs de Ligt en geeft de bal met buitenkant links mee aan Berghuis, de andere kant op. De defensie van Ajax is totaal ontregeld, met één, onverwacht passje. Toornstra scoort. En vanaf de 1-1 is alles anders.”

Vissers vindt het zonde, hij smeekt Van Persie bijna om te blijven voetballen. “Robin, blijf toch voetballen, blijf bij ons. Al is het een half uur per middag. Een kwartier desnoods. Het verstand geeft toe: we moeten zijn afscheid accepteren, want het kost hem te veel energie om fit te blijven.”

“Van Persie is in zijn eentje een toonzaal van verzamelde kunst in een museum. Na afloop staat hij in de regen bij verslaggever Hans Kraaij. Handen in de zakken. Bijna grijs haar. Glunderend als een jongen na zijn eerste doelpunt. Lachrimpels. ‘Mooi sfeertje’, zo omschrijft hij de euforie. Wat zijn mooiste moment was, deze middag? Toen hij het veld afliep bij rust, bij 3-2, om zich heen keek en de massa zag deinen. Ladderzat van geluk zijn de supporters. Ze hebben zin om maandag naar hun werk te gaan, om te vertellen over de middag die ze nooit, nooit zullen vergeten. ‘Ik nam de blijdschap even in me op.’”

Vissers vindt het fantastisch om te zien, Van Persie geniet van het voetbal. “Zijn slotjaar als voetballer is een kwestie van genieten. Vol stadion, bal, combinatie, actie, doelpunt. Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, alle Ajacieden doen onder voor hem. Ze zijn onderdeel van transferpraatjes met bedragen die nooit zijn betaald voor Van Persie, een voetballer uit een ander tijdperk.”

“In de 68ste minuut is Van Persie klaar met zijn werk. Het staat 4-2, hij heeft met twee doelpunten het fundament van Ajax totaal gesloopt. De Kuip gaat staan voor een ovatie, als apotheose van een gedenkwaardige middag. Langzaam loopt hij naar de kant, om het applaus te laten voortduren. Daar loopt hij, een bijna grijze man van 35 jaar, de beste van allemaal in de eredivisie.”

Discussieer mee! 20 reacties

Gast2729750018

Je plaatst een bericht als Gast2729750018