Vissers: 'Het zou verstandig zijn als hij de toren straks verlaat'

Vissers: 'Het zou verstandig zijn als hij de toren straks verlaat'

De wereld rondom Feyenoord is sinds zaterdag niet zo rooskleurig als dat iedereen deed vermoeden na het trainingskamp in Marbella. De Rotterdammers gingen troosteloos onderuit in Zwolle en lijken totaal geen vooruitgang te hebben geboekt.


Willem Vissers gaat daarop in zijn column in De Volkskrant. “Ze gaan nog praten met de trainer, bij Feyenoord. Ze bouwen in Rotterdam de toren van Babel van gepraat. Altijd woorden, verwaaiend in de winterkou. Over stadion, trainer, technisch directeur, supporters. Feyenoord is een praatclub met een voetbaltak. Geen daden meer. Dat is iets van vroeger, daden. Feyenoord is een opwindende, vermoeiende club. Over praten gesproken: natuurlijk kan Giovanni van Bronckhorst geen trainer meer blijven na dit seizoen. Ja, ze gaan daar dus nog over praten, over de voors en tegens van een nieuw contract, maar hij moet het eigenlijk niet eens willen, blijven.”

Volgens Vissers heeft Van Bronckhorst het prima gedaan, maar kan hij nog wel aanblijven? “Gio kan eigenlijk alleen blijven als een heel regiment voetballers vertrekt, en misschien nog een paar anderen ook. Als hij als enige overblijft op een schoon schip, bij wijze van spreken. Maar zelfs dan.”

“Ja, ze hadden weer fijn getraind in Spanje, de mannen van Feyenoord. Lekker gepraat ook. Natuurlijk profiteerde Zwolle van de invloed van de nieuwe trainer, Jaap Stam. Verliezen in Zwolle, het kan best een keer gebeuren. Maar toch niet zoals het ging? Zo slecht en slap, onsamenhangend en ongeïnspireerd als Feyenoord voetbalde. Hoe St. Juste zich soms opstelt of zich laat wegzetten. Hoe zo'n bal in het doel rolt via Van der Heijden en Bijlow. Hoe Clasie rent. Het is dat Robin van Persie meedoet, dat je alles wilt zien wat Van Persie nog doet in zijn laatste maanden als voetballer, hoe stram het ook oogt af en toe.”

“Feyenoord is een club van wantrouwen en chagrijn, van eeuwig geklets over een nieuw stadion, zo megalomaan dat zelfs de toren van Babel verbleekt. Zo strompelt de club verder. Woensdag volgt weer een wedstrijd van het jaar, het duizendste thuisduel in de beker van de afgelopen jaren, nu tegen Fortuna Sittard. Zondag, in de Kuip tegen Ajax, komen weer speciale krachten boven, dan gaan weer duizenden middelvingers omhoog. Dan kan Feyenoord misschien weer meehelpen aan het kampioenschap van PSV en is het seizoen weer een beetje geslaagd. Dan is gedeelde smart weer halve smart. Dan kunnen ze tenminste weer naar anderen kijken en de zelfreflectie op een zijspoor zetten.”

Vissers is verbaasd over hoe goed Van Bronckhorst nog oogt. “Het zou verstandig zijn als hij de toren straks verlaat, alvorens het bouwwerk van eeuwige spraakverwarring instort.”

Discussieer mee! 52 reacties

Gast8075868350

Je plaatst een bericht als Gast8075868350