COLUMN | Doodzonde dat de beker weer het enige is wat telt

COLUMN | Doodzonde dat de beker weer het enige is wat telt

Ik hoor het de staf van Feyenoord weer zeggen: “We hebben het seizoen afgesloten met de beker, dus een prijs. En dat is goed.” Een prijs is een prijs. Maar het is voor Feyenoords begrippen te triest voor woorden dat het wéér je reddingsboei is.


Elk jaar eindigt de ploeg op ongeveer twee handvol punten achter op de kampioen. Nu sta je al dertien punten achter op PSV en acht op nummer twee Ajax, ook al moet je nog een wedstrijd spelen. Jongens het is pas begin november! Waar zijn jullie mee bezig? Ik hoor supporters zeggen dat Feyenoord het goed gedaan heeft als ze derde worden in de competitie. Met die mensen ben ik het echt niet eens. Je speelt in de competitie vier wedstrijden tegen de andere twee topclubs. De rest van de wedstrijden zijn tegen andere ploegen die op papier veel minder zijn. Als je al verzaakt in wedstrijden tegen De Graafschap, Willem II en AZ omdat je niet scherp genoeg bent heb je zelf echt een probleem als team. Een probleem waaraan je kunt werken en niet moet kijken hoe de andere partijen het doen. Want je speelt op dat moment niet tegen hen.

Pas op het moment dat je er als team er alles aan gedaan hebt om de punten binnen te slepen, je verzaakt niet in wedstrijden en je staat aan het einde van het seizoen alsnog derde, dan kun je er met wellicht een positiever gevoel instaan. Maar als ik zie dat Feyenoord elke wedstrijd op halve kracht ingaat, thuis alles wint, maar het in uitwedstrijden zich vaak moeilijk maakt dan haak je nooit aan bij de top twee. En dan vindt Gio het raar dat hij de achterstand op PSV en Ajax niet zag aankomen. Ik vind het raar dat hij dat vindt.

Het is dus een pijnlijke conclusie die Feyenoorders al lang geconstateerd hadden en nu ook onder ogen wordt gezien: weer ga je niet meedoen om de titel en weer verspil je je geld aan een seizoenkaart voor een club waar je heel veel liefde voor voelt, maar die geen enkel doel heeft in de competitie. De beker is wat dat betreft de boei die de stuurlui Van Bronckhorst, Van Gastel en Landzaat binnen moeten halen. Alweer. Nu is de beker pakken, qua prijs en plaatsing voor de voorronde van de Europa League, het enige wat echt telt. Nog wel meer dan op plek drie eindigen. Doodzonde! Maar ik zie het alleen gebeuren als Feyenoord alles thuis loot.

Oscar van Bekkum

Discussieer mee! 51 reacties

Gast9645263522

Je plaatst een bericht als Gast9645263522