COLUMN | Gio heeft geen plan

COLUMN | Gio heeft geen plan

In Tilburg werd het eens te meer pijnlijk duidelijk. Feyenoord speelt al lange tijd zonder plan. Geen plan A, laat staan een plan B. Thuis kom je daar nog redelijk mee weg. In uitwedstrijden absoluut niet; 4 gespeeld 5 punten.


Gio is verantwoordelijk voor de elf namen bij de aftrap. Daar was in Brabant op papier niet zoveel mis mee. Op papier worden alleen geen voetbalwedstrijden gewonnen. En daar gaat Gio vaak de mist in. Hij anticipeert niet op hetgeen zich voor zijn ogen voltrekt. Als Larsson er voor de twintigste keer ongeïnspireerd bij loopt en 0x zijn man passeert, dan wissel je hem voor een andere buitenspeler in de rust. Als je in de hele eerste helft één afstandschot van Berghuis produceert, dan zet je als trainer van Feyenoord 1 de boel op scherp in de theepauze. Dan coach je je spelers dat 24x een bal in het laagste tempo achterin rondspelen je geen mm verder helpt.

En nee, ik was er niet bij in de rust, maar één ding zag ik wel; na de rust was er precies niks veranderd. Niet aan de opstelling, niet aan de instelling en niet aan de tactiek. Lekker 'meevoetballen' met de nummer 11 van Nederland en vooral geen druk zetten. En dan hopen op een toevalstreffer. Als de VAR vervolgens voor het eerst in zijn bestaan een beslissing in het voordeel van Feyenoord neemt, lijkt het met een sisser af te lopen.

Maar dat is buiten Gio gerekend. I.p.v. Willem II lekker te laten aanvallen om ze op de counter de nekslag te kunnen geven, reageert hij op een aanvallende wissel, van meestertacticus Adri Koster, met een extra verdediger. Een ploeg die in 81 minuten 1,5 kans had gecreëerd, een ploeg die in de 7 voorgaande competitiewedstrijden 15 tegengoals kreeg. En wat doen wij, we gaan met vijf verdedigers spelen. Nog geen vier minuten later ligt de bal achter Vermeer. En Gio laat zijn vijf verdedigers vrolijk staan. Botteghin rende uiteindelijk zelf maar naar voren en kreeg na heel veel aandringen toestemming van de bank. Dat Botteghin beter door heeft wat er op zo'n moment moet gebeuren zegt niet alles, maar wel veel. Heel veel!

Remi

Discussieer mee! 333 reacties

Gast158164572

Je plaatst een bericht als Gast158164572