Feyenoord bereikt na zwaar bevochten zege halve finale beker

Feyenoord heeft zich met hangen en wurgen geplaatst voor de halve finale van de KNVB-beker. In de kwartfinale werd op bezoek in Kerkrade na verlenging met 1-0 gewonnen van Roda JC. Eric Botteghin kopte de Rotterdammers na 105 minuten naar de eerste overwinning na vijf opeenvolgende nederlagen Met een 5-3-2 opstelling koos Van Bronckhorst naar eigen zeggen voor meer defensieve zekerheid. Met vijf spelers in de achterhoede (inclusief Sven van Beek) en slechts twee spelers voorin (Dirk Kuyt en Eljero Elia) begon Feyenoord behoorlijk aan het duel in Limburg. Het veelvuldige balbezit resulteerde na bijna tien minuten in de eerste kans van de wedstrijd. Na een goede inspeelpass van Marko Vejinocic wist Kuyt zijn aanvalspartner Elia te bereiken, maar hij schoot hard en wild over het doel van Roda-keeper Benjamin van Leer. Amper een minuut later kwam Kuyt zelf in scoringspositie. De aanvoerder schoot de bal echter via Van Leer naast. Aan de andere kant hoefde Kenneth Vermeer weinig in actie te komen, al moest de sluitpost met bijna vijftien minuten op de klok na een inschattingsfout van Rick Karsdorp wel handelend optreden bij een volley van Ard van Peppen. Halverwege het eerste bedrijf probeerde ook Martin Milec het van afstand, maar hij wist Vermeer niet in de problemen te brengen. Slordig Ruim tien minuten voor rust kreeg Tonny Vilhena nog wel een mogelijkheid om Feyenoord op voorsprong te zetten, nadat hij op aangeven van de opgekomen Van Beek een kopbal produceerde die nog voor de lijn werd geblokkeerd. Het werd naarmate de wedstrijd vorderde slordiger in het Parkstad Limburg Stadion. Ook na rust kwam daar geen verandering in. Sterker nog: het grossierde in balverlies bij de twee defensief ingestelde ploegen. In de tweede helft was Roda JC wel dreigender. Vlak na de thee was het Tom Van Hyfte die Vermeer onder vuur nam, maar Rydell Poepon was na een uur spelen het dichtst bij het openingsdoelpunt. Zijn schuiver belandde echter voorlangs. Voor de bezoekers bleef het vooral bij tegenhouden. Twintig minuten voor tijd dook Van Hyfte op in het zestienmetergebied en bijna verraste hij Vermeer met een fraai hakje. Een kopbal van Poepon in blessuretijd wist een verlenging ook niet te voorkomen. Botteghin matchwinner Feyenoord begon in die verlenging direct beter dan in de voorgaande negentig minuten. Met het inbrengen van Bilal Basacikoglu werd de aanval gezocht en dat leidde na vijf minuten in een kans voor Karim El Ahmadi, die na een voorzet van de invaller Van Leer tot een redding dwong. In de slotminuut van de eerste helft was het wel raak. Een hoekschop van Vilhena werd verlengd door Vejinovic, waarna Eric Botteghin met een snoekduik wist binnen te koppen: 0-1. De kopbal van de Braziliaan bleek vervolgens goud waard. In de tweede helft van de verlenging kwam Feyenoord flink onder druk te staan, maar mede dankzij sterk keeperswerk van Vermeer op onder andere een vrije trap van Hicham Faik hielden de Rotterdammers stand. Via Vilhena had het zelfs nog de marge kunnen verdubbelen, al had hij het vizier niet op scherp staan.. Scoreverloop 0-1 105' Botteghin Opstelling Feyenoord Vermeer; Karsdorp, Botteghin, Van Beek, Kongolo, Nelom; Vejinovic (113' Toornstra), El Ahmadi, Vilhena; Kuyt en Elia (91' Basacikoglu).